Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 02:25

Akademisyenlerden, “Zazaca’yı seçin!” çağrısı

Munzur Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü akademisyenleri Dr. İlyas Arslan ve Hıdır Sönmez, sömestr öncesi Dersim merkezdeki ilk ve ortaokulları ziyaret ederek Zazaca dersinin tercih edilmesi için çalışma yaptı.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 23-01-2023 16:38   Güncelleme : 23-01-2023 17:11
Akademisyenlerden, “Zazaca’yı seçin!” çağrısı

Seçmeli ders olarak Zazaca’yı seçme çağrısında bulunan akademisyenler geçtiğimiz hafta Tunceli İl Milli Eğitim Müdürü Gürsel Ekmekçi ve Şube Müdürü Mahmut Yeşil’i ziyaret etti. Ziyarete ilişkin açıklama yapan Zaza Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlyas Arslan, “Ortaokullarda seçmeli derslerin tercih zamanı. Bu seçmeli derslerden birisi de Yerel Diller dersi olan Zazaca’dır. Biz de Zazaca’nın tercih edilmesi için çalışma yapıyoruz. Milli Eğitim müdürümüz ve şube müdürümüz ile görüştük. Olumlu bir görüşme oldu. Kendileri Zazaca’nın seçilmesi için destek olacaklarını belirttiler. Duyarlılıklarına teşekkür ediyoruz” dedi.

Milli eğitim müdürlüğünün ardından merkezdeki ilk ve ortaokulları dolaşan akademisyenler, okul müdürlerini ziyaret ederek Zazaca için destek istedi.

Okul ziyaretlerine ilişkin bilgi veren Zaza Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlyas Arslan, Öğretim Görevlisi Hıdır Sönmez ile birlikte gerçekleştirdikleri ziyaretlerinin son derece olumlu geçtiğini söyledi.

Seçmeli Zazaca dersinin önemine vurgu yapan Arslan, “Ne yazık ki bugün Dersim’de çocuklar Zazaca konuşamıyor. Zazaca dersinin okullarda verilmesi Zazaca’nın geleceği açısından hayati önem taşımaktadır. Önceki yıllarda Dersim’de Zazaca öğretmeni norm kadrosu yoktu. Bu yıl bu meseleyi çözdük. Şu an bir norm kadro var, daha fazlası için tüm okulların bu dersi seçmesi önemli. Şu an öğretmen sorunumuz yok. Bu dersi verecek çok sayıda mezunumuz var. Dersin çok tercih edilmesi daha çok norm kadro oluşması demek. Bu da mezunlarımızın atanması için çok önemli. Özellikle Hürriyet Ortaokulu Müdürü Rıza Bolat Bey’e teşekkür ediyoruz. Kendisi norm kadro için çok uğraştı. Bu girişiminin diğer okul müdürlerine örnek olmasını diliyoruz. 5, 6, 7 ve 8’inci sınıfların Zazaca dersini tercih etmesini istiyoruz. Atalarımız Zazaca için ‘Xızır’ın dili’ derdi. Gelin Xızır’ın diline sahip çıkalım, çocuklarımıza Zazaca dersini seçtirelim” diye konuştu.

Seçmeli Zazaca derslerinin 2012 yılından beri verildiğini aktaran Öğretim Görevlisi Hıdır Sönmez ise, “Ne yazık ki Dersim’de görev yapan bir tane Zazaca öğretmeni yok. Bu bizim ayıbımız. Komşu ilimiz Bingöl’de MEB’de çalışan 12 Zazaca öğretmeni var Dersim’de bir tane öğretmen bile yok. Dersim’de norm kadro eksikliği var. Bizim amacımız en az 2 norm kadro açılması. Bunun için okul yönetimlerinden Zazaca dersi için pozitif ayrımcılık talebinde bulunuyoruz. Zazaca için herkes üzerine düşen sorumluğu yerine getirmeli; okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler bu konuda hassas davranmalı. Dersim’deki her okulda Zazaca dersi olmalı. Zazaca’nın gelecek kuşaklara aktarılması için Zazaca dersinin okullarda verilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

2012 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokulların 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarında aralarında Zazaca’nın da olduğu 8 yerel dilde seçmeli ders okutuluyor. Seçmeli derslerin tercihi için son tarih 10 Şubat 2023.

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR