Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
29 MART Cuma 16:40

Almanya’da Zaza Dili Şenliği ve Gağan kutlaması

Almanya’nın Duisburg kentinde çalışmalarını yürüten Duisburg ve Çevresi Zaza Velileri Derneği (ZED e.V) tarafından, Zaza Dili Şenliği ve Gağan kutlaması Gesamtschule Meiderich-Westender Center’da gerçekleşti.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 29-12-2022 16:06
Almanya’da Zaza Dili Şenliği ve Gağan kutlaması

Duisburg ve Çevresi Zazaca Velileri Derneği Sözcüsü Sevda Akyüz’ün sunum ve açılış konuşması yapmasıyla başlayan etkinliğe, Meidrich Gesamt Schule Müdür Yardımcısı Gunnar Risch, Menşey Dili Dersleri (HSU) öğretmeni ve Yazar Hakkı Çimen, Ahmat Pamukçu ve Duisburg Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Deniz Güner katıldı.

Duisburg ve Çevresi Zazaca Veliler Derneği Sözcüsü Sevda Akyüz şenlikte yaptığı konuşmada, başta Duisburg ve Çevresi Zaza Velileri Derneği olmak üzere veli ve öğrencilere teşekkür etti.

2023 yılı kayıtlarının Ocak ayının sonundan Mart ayı sonuna kadar yapılabileceğini söyleyen Akyüz, velilerin süre içerisinde çocuklarını HSU-Zazaca Dersleri için kayıt etmeleri gerektiğini, problem çıktığında kendisiyle irtibata geçilmesi halinde yardımcı olacağını belirtti.

Gunnar Risch’in ardından kürsüye gelen HSU-Zazaca öğretmeni, Yazar Hakkı Çimen, Almanca yaptığı konuşmada UNESCO’nun, 2009 yılında Zazaca’nın kaybolma tehlikesi geçirmekte olduğu uyarısı üzerine insanların aktif bir şekilde dillerini konuşmaya, yazmaya ve okullarda okutmaya yöneldiklerini ifade etti.

Çimen, Munzur ve Bingöl Üniversitelerinde Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümlerinin açıldığını, Zazaca ders kitapları bulunduğunu, seçmeli derslerin yürütüldüğünü, edebiyat konusunda önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.

Çimen ayrıca, 2019 yılı Şubat ayından bu yana Duisburg okullarında Zazaca derslerinin büyük ilgiyle yürütüldüğünü de kaydetti.

Duisburg Aleviler Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Deniz Güner ise Almanca yaptığı konuşmada, 4 sene önce ütopik olarak algılanan HSU-Zazaca fikrinin, bir çok zorluğa rağmen hayata geçirildiğini, derslere mutlaka sahip çıkılması gerektiğini ve bu konuda desteklerini esirgemeyeceklerini dile getirdi.

*Haberin oluşturulmasında Aktüel Post’tan yararlanılmıştır.

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR