Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
03 MAYIS Cuma 06:08

DERSİMLİLERE ACILI GÜNLERİNDE YAŞATILAN EZİYETLER

DERSİMLİLERE ACILI GÜNLERİNDE YAŞATILAN EZİYETLER

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-06-2023 09:15   Güncelleme : 17-06-2023 09:44
DERSİMLİLERE ACILI GÜNLERİNDE YAŞATILAN EZİYETLER

Dersim’de yaşamayan ama Dersim ile bağını koparmayan, yılda iki defa da olsa gelip giden bir vatandaşım. Belediye yönetiminin uygulamalarının takdiri orada yaşayan halkındır. Bir vatandaş olarak belediyenin halkı mağdur eden eksiklikleri ile ilgili öneri sunmayı bir vatandaş olarak önemsedim.

2022 Haziran ayında Belediye özel kaleminden telefonla konuştuğum kadın personele şikâyet ve önerimi sundum. Israrla başkanla telefonla da olsa görüşme talebime olumlu yanıt verilmedi. Beni mezarlıklar müdürüne yönlendirdiler. Mezarlık müdürü beni dinledi, haklı buldu ve son baharda gerekli düzenlemenin, çalışmanın kesinlikle yapılacağını, planlamasının yapıldığını belirti. 2023 yılı Mayıs ayında tekrar aynı beyefendi ile telefonla görüştüm. Çünkü hiçbir çalışma yapılmamıştı. Mezarlıklar müdürü bana, Tunceli’de kış koşullarının zorlu geçmesi bahanesini sunarak hiçbir çalışma yapılmamasının gerekçesini anlattı. Bir hikâye olarak.

2022 Nisan ayında annemi kaybettim. Yeni mezarlık (Mili ) mezarlığında 13 Nisan’da defnettik. Dersim Belediyesi’nin uygulaması sadece kepçe gönderip mezar yerini kazdırmak ve beton kapakları vermek. İnsanlar cenazesi varken, acısını yaşayamadan işçi bulma, malzeme ayarlama, mezar içini, duvarını örme telaşına düşüyor. Yani belediye yeri satıyor ve çukur kazma ve cenaze aracı verme dışında hiçbir hizmet sunmuyor. Vatandaş kendi olanakları ile alanı düzenliyor, duvar örüyor, çevre düzenlemesi yapıyor. Ve en acısı da cenazemizin olduğu gün havada yağışlı, her taraf çamur. Belediye ara yollara bir kamyon çakıl dökmekten aciz. Biz cenazemizi yaklaşık 300 metre çamura bata çıka, düşe kalka taşımak zorunda kaldık. Diğer bir durum ise belediyenin koca mezarlıkta sadece bir noktaya çeşme yapmış olması. İnsanlar acılı günlerinde mezarlığın öbür ucuna o çamur içinde omuzlarında bidonlarla su taşımak zorunda kalıyor.

Belediye yetkililerinden bir vatandaş olarak acılı günümüzde belediyeden kaynaklı yaşadığımız sıkıntılara bir çözüm bulması idi. Yani vatandaş acısını yaşarken çamura batmamalı, suyu omzunda taşımamalı, mezar yeri hizmetlerini ücretini alarak belediyenin yapması. Bunlar zaten belediyenin görevi. Mezarlık müdürünün de planladık, kesinlikle yapılacak dediği de çamurlu yollara çakıl, taş döküleceği ve suyun borularla mezarlık içlerine belli noktalara taşınacağı idi. Çok fazla bütçe istemeyen başkanın boru döşerken fotoğraf çekip sosyal medyada paylaşacağı kadar basit bir iş. Yani Komünist belediyenin bir yılda yapacağız deyip mevsim koşullarından dolayı yapamadığı bu iki husus. Yani Komünist belediye başkanı Sayın Maçoğlu, vatandaşın acılarını hafifletecek ve belediyenin asli görevi olan bir hizmeti yapmıyor ya da yapamıyor, yaptıramıyor. Ama işçilerimle en iyi TİS imzaladım, kayyumun borcunu ödedim demekle övünüyor. Ya da işçilerle kaldırım taşı döşüyorum pozuyla sosyal medyada Komünist başkan reklamı yapıyor.

Bu sene Mayıs ayında mezarımızı da yaptık. Aynı sıkıntı ve eziyeti yaşayarak. Bundan sonra ben belki yılda bir defa annemin mezarını ziyaret edeceğim, yukarıda belirtiğim sıkıntıları belki yaşamayacağım ama oradaki halk aynı sıkıntıları acılı günlerinde tekrar yaşayacak.

Belediye başkanı Sayın Maçoğlu’nun bu serzenişlerimizi ciddiye alıp ilgileneceği inancıyla.

Yusuf GÜLER

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR