İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Milletvekili Sevda Karaca, önergede Dersim’de 19 Temmuz günü DEM Parti tarafından düzenlenen açıklamaya müdahalede bulunulması sonucu EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin'e bir kolluk görevlisinin tekme atması sonucu belinde iki kırık oluştuğunu belirtti.
Önergenin devamında “Partimizin Dersim İl Başkanına karşı işlenmiş bu suç, uzun yıllardır muhalif her kesime karşı sistematik halde işlenen ve cezasızlıkla ödüllendirilen, olağan bir kolluk yöntemi haline gelmiştir. Kolluk güçlerinin bu pervasız saldırısı, açıkça uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınan işkence yasağının ihlalidir ve Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen işkence ve kötü muamele suçunu oluşturmaktadır. Türkiye’de barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğünün sistemik olarak ihlal edilmesi, barışçıl gösterileri dağıtmada kolluk kuvvetlerinin aşırı ya da orantısız güç kullanması ve bundan kaynaklanan kötü muamele iddialarına ilişkin etkili soruşturma yürütülmemesi sorunları AİHM tarafından da Türkiye’ye karşı pek çok davada tespit edilmiştir. Ancak bütün bunlara rağmen, bu sistemik sorun ciddi şekilde devam etmektedir. Bütün bilge edinme çabalarına karşın, şehrin Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü işkenceci kolluğun hala görev başında olup olmadığı bilgisi tarafıma verilmemiştir” ifadelerine yer veren Karaca şu sorularına yazılı yanıt istedi:
EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin’in beline tekme atarak kemik kırığına sebep olan kolluk görevlisinin kimliği tespit edilmiş midir? Söz konusu fail kolluk hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Fail hala görev başında mıdır?
2013-2024 yılları arasında Dersim’de düzenlenen ya da düzenlenmek istenen kaç tane basın açıklaması, eylem ve etkinliğe kolluk müdahale etmiştir? Bu müdahalelerin sonucunda kaç vatandaş basit ya da ağır düzeyde yaralanmıştır ve/veya gözaltına alınmıştır? Şiddet uygulayan kolluk görevlilerine ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?
2013-2024 yılları arasında vatandaşa şiddet uygulaması nedeniyle kaç kolluk görevlisi hakkında şikayet yapılmıştır? Bu şikayetlerden kaç tanesine dava açılmıştır? Kaç polis memuru ceza almış ya da beraat etmiştir?
2013-2024 yılları arasında vatandaşa şiddet ve işkence nedeniyle görevinden uzaklaştırılan, açığa alınan, ihraç edilen ya da hakkında herhangi bir disiplin suçu nedeniyle disiplin kararı verilen kolluk görevlisi sayısı kaçtır?
2013-2024 yılları arasında Anayasa Mahkemesi kaç dosyada kolluğun şiddeti nedeniyle toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlali ve/veya işkence ve kötü muamele yasağının ihlaline karar vermiştir? Bu kararlar dolayısıyla toplamda ne tutarda tazminat ödenmiştir?
2013-2024 yılları arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kaç dosyada kolluğun şiddeti nedeniyle Türkiye’nin toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlali ve/veya işkence ve kötü muamele yasağını ihlal ettiğine karar vermiştir? Bu kararlar dolayısıyla toplamda ne tutarda tazminat ödenmiştir?