Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
02 MAYIS Perşembe 23:57

HES kanalı, yaban hayvanlarını yutuyor!

Erzincan’da bulunan HES kanalına düşen yaban hayvanları telef oluyor. Kanalın etrafına tel örgütü çekilmesi gerektiğini belirten yöre sakinleri duruma tepki gösteriyor.

ÇEVRE
Giriş Tarihi : 25-01-2023 11:19

Erzincan merkeze 24 kilometre mesafede bulunan ve Günbağı köyü yakınlarından geçen özel bir şirkete ait Girlevik 2 Mercan HES kanalına düşen yaban hayvanları telef boğularak ölüyor. En son, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı listesinde yer alan bir vaşak ile 2 tilki kanala düşerek boğuldu.

Sulama kanalının etrafından tel örgü olmayışından ötürü yaban hayatının olumsuz etkilendiğini söyleyen yö Murat Aydemir, “Her sene bu kanallara vaşak, ayı, tavşan, tilki gibi yüzlerce yaban hayvanı düşüyor. Buradaki sürü sahiplerinin koyunları, köpekleri düşüyor. Kaç kere bu kanallardan hayvan çıkarıldı. En son bir vaşak ve 2 tilki kanala düşerek boğulmuş. Buradaki hidroelektrik santralini işleten şirketin kanalların etrafına tel örgü çekmesi gerekiyor. Aksi taktirde yarın öbür gün insan da düşebilir. Bunun sorumlusu buradaki şirkettir” dedi.

Yetkililere önlem alınması çağrısında bulunan Aydemir, “Valilik, tarım ve orman müdürlüğü, milli parklar bunlar için önlem almalı, ilgili şirketi uyarmalı. Bir an önce burada kanalın etrafında tel örgüler çekilmeli” diye konuştu.

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR