“PROJEYİ UYGUN BULUYORUZ”

Katı atık bertaraf tesisi proje tartışmasının en az 12-13 yıldan beri tartışıldığını söyleyen Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Bu proje 2009 yılında başlamış. 2011 yılında resmileşmiş, 2014’de de bütün başvuruları yapılmış, Çevre Bakanlığı ve Avrupa Birliği delegasyonunun araştırmaları, çalışmaları sonucu kabul görmüş bir proje. Bu proje, bu toplumun, sadece bizim değil bütün ülkelerin, şehirlerin ihtiyacı olan bir proje. Bu projeyi doğru buluyoruz. Bizden önce yapılmış diye şikayet etmiyoruz. Bu proje doğru. Emek veren bütün arkadaşlarıma, benden önceki belediye başkanlarına, belediye meclis üyelerine, odalara, çevreci arkadaşlarımıza, o dönemin muhtarlarına çok çok teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bu projenin halkın ihtiyacından dolayı yapıldığını biliyoruz. Bu projenin o günden bu güne 11-12 yıl boyunca araştırmaları yapılmış, bütün kurumlardan jeolojik, çevresel bütün araştırmaları yapılmış, en uygun görülen alana kurulmuş. Evet, 4-5 alanda yapılan araştırmadan sonra bu alana kurulmuş. Ancak bölgeyle ilgili bizim de araştırmalarımız söz konusu. Yapmış olduğumuz araştırmalarda o dönem o bölgedeki muhtarlar, köylüler projeyi kendileri talep ediyor. Buraya dair yer göstermeye kadar kendileri talep ediyor; destek de veriyorlar. Ama bugüne gelindiğinde 5-10 kişinin Dersim’de yaşayan gelecekle ilgili politik beklentisi olan insanların halkın bu demokratik talebini belediyeye, insanlara karşı bir karşıtlık yaratma çabası içine girdiğini görüyoruz. Bu çaba boşa düşecektir. Dersim halkının bu meseleleri iyi bildiğini biliyoruz” dedi.

MAÇOĞLU, “GEÇMİŞTE PROJEYE DESTEK VERİLMİŞ”

Katı atık tesisinin yapılacağı alanla ilgili halk toplantıları, muhtar, demokratik kitle örgütleri, siyasi partilerle toplantılar gerçekleştirildiğini belirten Maçoğlu, “Bu toplantılar, o süreçte bir itirazda bulunulmamış. Bir itiraz söz konusu değil. Keşke o süreçte bunun farkındalığıyla hareket edilip 5-6 yer değil de onlarca yere bakılmış olsaydı. Belki bu soru işaretlerinin birçoğu insanların kafasından kalkmış olacaktı. Ama o süreçte tam tersine destek de verilmiş. Bakın o süreçte Dersim halkının iradeleri kim? Nazımiye, Pülümür, Ovacık’ın CHP belediyeleri. Mazgirt SMP belediyesi, Akpazar ve Dersim merkez belediyesi; HDP bileşenlerinin belediyesi. Bununla aslında şunu söylemek istiyorum. Dersim halkının yüzde 80-85 iradesi aslında bu projenin bir parçası. EMEP’in, HDP’nin, ESP’nin, Partizan’ın ittifak bileşenleri Dersim merkezdi. SMF Mazgirt Belediyesi de DER-KAB’ın bir üyesi ve bu projeyi destekleyen bir belediye. CHP belediyeleri bu projeye destek veren belediyeler. Şimdi ne oldu? Hala 5 CHP Belediyesi buna destek veriyor. DER-KAB Whats Up grubundan bize atılan mesajlar var. Nazımiye, Hozat, Pertek belediyemiz bu projenin arkasında olduğunu, yine Pülümür Belediye Başkanı ile yaptığımız görüşmede projeyi desteklediğini ve projenin değerli olduğunu söyledi. Ama il başkanı ve meclis üyelerinin farklı bir şeyi burada tartışmaya açmasını doğru bulmuyorum. Bizler de onlarca kez değişik günlerde toplantılar yaptık. İki kez burada bu salonun tamamıyla dolduğu iki ayrı sunum yapıldı. Hem köylülerimizin yapmış olduğu hem de bizim yaptığımız sunum oldu. Birlikte tartışmalar sürdürdük. Köylülerimizin yanlış bilgilendirildiğini, bu süreç içerisinde kendi köyleriyle ilgili kaygı duymasını anlıyoruz. Ama bunu kullananlara sözümüz var. Siz buradaki halkı ayrıştıramazsınız, bölemezsiniz, bu kültürün dışında başka bir kültürü dayatamazsınız. Sokağa çıktığınızda Dersimlilerin tepkisi şu. Mücadele, hak arama değil bunlar aranmalı, mücadele edilmeli ama kültürümüzde linç girişiminin olmadığı, buradaki kadın, erkek, yaşlı demeden, çalışan emekçi arkadaşlarımıza 9-10 kişilik bir grubun (Hepsinin tek tek kameralarla tespiti söz konusu) bütün bu hak arayışlarını sabote edip, insanları zan altında bırakma çabalarını emin olun bu halk boşa çıkaracaktır” diye konuştu.

“MECLİS TOPLANTISINA SADECE OYLAMA YAPILACAKTI”

Cuma günü gerçekleşen belediye meclis toplantısında köylülere söz verilmediği, hemen oylama yapılarak toplantının sona erdirildiği yönündeki eleştirilere cevap veren Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Belediye meclisi bir önceki toplantıda sadece verilen önergeyi oylamaya sunun dedi. Ondan kaynaklı Cuma günkü mecliste hiçbir tartışma yürütülmemesi meclisin önceden aldığı kararla bağlantılı. Yani sonuçta önergeyi veren meclis üyelerimiz herhangi bir karşıtlık oluşmaması adına bu yöntemi izlediler ve ben meclisin aldığı karar doğrultusunda hareket ettim” şeklinde konuştu.

“CİVAR İLLERDEN ATIK GETİRİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL. 112 SAYFALIK BİLİRKİŞİ RAPORU MEVCUT”

Civar illerden de katı atıkların Dersim’e taşınacağı yönünde yanlış bilgiler olduğunu dile getiren Başkan Maçoğlu, “Erzincan’da, Elazığ’da, Bingöl’de katı atık birliği var. Buralardan niye buraya getirilsin. Katı atık vahşi depolamadan daha iyi. Evet, yaptığınız bütün çalışmalarda mutlak bir alana zarar veriliyor. Bunun biz de farkındayız. O bölgede köylülerimizin bu kaygılarını ortadan kaldırmak adına köylülerle yaptığımız görüşmelerde istedikleri her şeyi harfiyen yerine getirdik. Köylüler hukuka gideceğiz, hukuk sonrasında eğer kazanırsak vazgeçecek misiniz? Dediler. Biz de “Evet” dedik. Biz de soruyu sorduk. Bugün bizler hala sözümüzdeyiz. İkinci talep bağımsız bilirkişi getirilsin dendi. Ankara’da üniversitelerden bu konuda ehliyeti olan ehliyeti olanı özellikle belirtelim yarın kamuyu yanlış bilgilendirme durumu söz konusu olduğunda köylünün hakkı olsun diye özellikle ehliyeti olan kişileri getirdik buraya. Ve hazırlanan 122 sayfalık raporda hiçbir şekilde projenin o bölgede sızıntıdan tutun birçok şeyi yaratmayacağına dair raporlar söz konusu. Ve bilirkişi raporuna yine uymadılar. Biz biliyoruz aslında köylüler, oradaki halkımız buna uyuyor. Bunun kendi emelleri için uğraş veren, 9-10 kişinin öncülük yaptığı bir anlayışa çekip kendilerini öne çıkarma politikası olduğunu biliyoruz. Hukuk çevrelerinden, eğitim çevrelerinden ve benzeri ticaret yapan insanların bu tarzı doğru değil” dedi.

“55 BİN DEĞİL, 6 BİN 711 AĞAÇ KESİLECEK!”

Proje nedeniyle 55 bin ağacın kesileceği iddialarının doğru olmadığını söyleyen Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Bu konuya ilişkin Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü’nün tespitleri var. Onlar bize 8 bin 711 ağacın kesileceği bilgisini verdi. Oradaki projede kesilen her ağaç için Orman Bölge Müdürlüğü para alacak. Onun için bir tane ağacı bile kaçırma imkanı yok. Bu sayı yanlış ise kamuyu yanlış bilgilendiriyor diye tespiti yapan mühendisler, bölge müdürleri hakkında hukuka başvursunlar. Biz bu dönemde özellikle o sayımın belediye ya da buradaki insanlar tarafından yapılmasını doğru bulmadık. Çünkü biz tarafız. Biz Dersim halkının, Dersim halkının yaşadığı coğrafyanın tarafıyız. Eğer bizim de gözümüzden kaçırdığımız yanlış bir şey varsa tespit edilsin o yanlıştan dönülsün diye yapıyoruz bunların hepsini” dedi.

“PROJELER, YER TAHSİSİNDEN SONRA YAPILIR”

Dersim’de 50-60 yıl boyunca Atatürk Mahallesi’ndeki arıtma tesisi ile katı atık bertaraf tesisi dışında büyük bir projenin olmadığını ifade eden Maçoğlu, bu tür projelerin yer tahsisinden sonra hayata geçirilebileceğini söyledi.

Maçoğlu, “Bu tür projeler yer tahsisinden sonra yapılıyor. Yer tahsisi jeolojik çalışmalar yapıldıktan sonra projeler kabul görüyor. Taleplerden biri Temmuz ayında DER-KAB meclisinde yerin değiştirilmesiyle ilgili bir önergeydi. Buna hiç karşı çıkmadık. Hepsi onaylandı. Ancak yer değişimiyle ilgili bize gönderilen kararda bunun olabilme ihtimalinin olmadığı söylendi. Ancak ve ancak bu projenin iptali anlamına gelir. O zaman bu proje iptal edilir yeni bir projeye başvuru yapılır denildi. Yeni bir projeye Avrupa Birliği ve Çevre Bakanlığı desteği yok. Eğitim çalışmaları dışında şu anda destek yok. Belediyenin de bu bütçeyle projeyi tek başına yapma durumu da söz konusu değil. 300 milyonun üzerinde bir proje. Bunu belediye kendi öz gücüyle yapamaz emin olun. Gelecekte de yapamayacak. Bunun anlamı projeden vazgeçildiğinde 25-30 yıl bir daha proje yapılmaması demek. Ve vahşi depolamayla bu topraklardan Pülümür Çayı’na zehirli şeylerin akması anlamına gelir. Bin, iki bin, üç bin ağaç da kesilse bizim için gerçekten de üzücü ama 35 yıllık süreç içerisinde geri dönüşümden kaynaklı 1 milyon ağaç kurtarılacak. Benim toprağımda olmasın başkasının toprağında olursa kesilsin anlayışı yok bizde. Biz enternasyonal ve evrensel düşünen bir şehiriz. Biz bu şehrin sosyalistleri, devrimcileri, yurtseverleri, aydınları bu meselelere böyle bakar. Bilimsel bakar” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının sonuç bölümünde projeyle ilgili çevre mühendisleri, jeoloji mühendisleri ile TMMOB’ye bağlı odaların herhangi bir olumsuz raporunun söz konusu olmadığını kaydeden Maçoğlu, “Size inat halkın talepleri doğrultusunda hizmet etmeye devam edeceğiz. Size inat buranın dışında durup Dersim’i birbirine vurdurmaya çalışan burjuva siyasetlere inat bir arada duracağız, birlikte mücadele edeceğiz” dedi.