Konuya ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge veren Milletvekili Kordu şu ifadelere yer verdi: “Dersim de bulanan Munzur Üniversitesi’nde görev yapan D.K. adlı bir öğretim görevlisinin çok sayıda kadın öğrenciyi sistematik olarak; mesaj, video ve sözlü yoldan cinsel istismar ile ilgili konuya dair yazılan dilekçelerin önce bölüm başkanına ardından ise dekana gönderildiğini belirten öğrenciler, geçen seneden kalma aynı nedenden dolayı şikâyet dilekçelerinin de olduğu halde bu kişinin hala görevine devam ettiği basında yer alan bilgiler arasındadır.
Munzur Üniversitesi’nde görev yapan D.K. adlı öğretim görevlisi tarafından işlendiği iddia edilen bu suçlar hakkında bilgi almak için başvurulan rektörlük görüşme taleplerimize cevap vermemiştir.
Rektörlük bu olaylarla ilgili huzurlu ve güvenli üniversite ortamı için farkındalık yaratmak, eşitliği desteklemek ve cinsel taciz ve saldırı şikâyetlerine yönelik değerlendirme yapmak ve şikayetçiye destek vermekle sorumludur.”!
Türkiye’nin bağlı bulunduğu uluslararası sözleşmeleri uygulaması, iddia edilen suçların etkin bir şekilde araştırılması, suçların işlenmesine zemin hazırlayan, göz yuman kişi ve kurumların açığa çıkarılması ve cezalandırılması gerektiğine vurgu yapan Kordu, şu sorularına yazılı yanıt istedi:
D.K hakkında daha öncede bu taciz olaylarından dolayı hakkında şikayetler olduğu iddiaları doğru mudur?
D.K hakkında daha önceden verilmiş olan şikâyet dilekçeleri hakkında yasal ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatışmış ise soruşturma hangi aşamadadır? Başlatılmamış ise bunun yasal gerekçesi nedir?
İddia edilen olaya dair, ilgili kişilerin belirlenmesi ve gereken ceza soruşturmasının başlatılması hususunda bir ihbar veya şikâyette bulunulmuş mudur? D.K hakkında Bakanlığınızca veya Bakanlığınıza bağlı birimler tarafından idari veya hukuki bir araştırma başlatılmış mıdır?
Bu kişi ve veya başka çalışanlar görevliler hakkında taciz, şiddet ve istismar suçlamasıyla açılmış bir soruşturması veya şikâyet bulunmakta mıdır? Açıldıysa akıbeti ne olmuştur?
Öğrencilere ve personele yönelik taciz, şiddet ve istismar vakalarıyla ilgili başvuru ve destek birimler kurulması için bir çalışmanız var mıdır?
Cinsel istismar ve şiddet saldırı suçlarının çok yüksek olduğu göz önüne alındığında, bu konuya dair ne gibi girişimleriniz söz konusu olacaktır? Mevcut çalışmalarınız nelerdir?
Üniversitelerde yaşanan taciz ve şiddet önlenmesi için Bakanlığınız ve ilgili bakanlıklar hangi çalışmaları yapmaktadır?
Munzur üniversitesinde huzursuzluk ve tepkilere neden olan bu konu hakkında kamuoyunu aydınlatmak için herhangi bir açıklama yapacak mısınız?
Şikâyet sahibi kişilere, şikâyetlerinin gündeme alındığı konusunda bilgi verilmiş midir?