Pertek ve Mazgirt ilçesi kırsalında salep bitkisi toplayan 10 kişi, Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi ekipleri ile jandarmanın operasyonuyla tespit edildi. Şahıslara, 2872 sayılı Çevre Kanununun 9. Maddesine muhalefet ederek biyolojik çeşitliliği tahrip ettikleri gerekçesiyle 3 milyon 871 bin 410 TL idari para cezası kesildi.

EĞİTİM ÇALIŞMALARI SONUÇ VERDİ

Tunceli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından Nisan ve Mayıs aylarında il dışından gelerek salep yumrusu toplandığı duyumları üzerine vatandaşlara biyolojik kaçakçılık konularında bilgilendirme yapıldı. Bilgilendirme çalışmaları sonucu vatandaşlardan gelen ihbar sonucu Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü kontrol ekibi tarafından arazide salep toplayıcıları ile temas sağlandı. İl jandarma komutanlığı ve Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timi (HAYDİ) ekipleri ile birlikte gerçekleştirilen operasyon sonucu Pertek ve Mazgirt ilçesi kırsalında 2872 sayılı Çevre Kanunun 9. Maddesine muhalefet ederek Biyolojik Çeşitliliği tahrip ettikleri tespit edilen 10 kişiye toplamda 3 milyon 871 bin 410 TL idari para cezası kesilirken, doğaya yeniden kazandırılmak üzere 46 kilogram salep yumrusuna el konuldu.

SALEBİN TOPLANMASI NEDEN YASAK?

Biyolojik çeşitliliğin tahrip edilmesi ve Nesli Tehlikede Olan Yabani Bitki ve Hayvan Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme ‘ye (CITES) göre, nesli tehlike altında türler listesinde bulunan ve koruma altına alınan salep bitkisinin doğadan toplanmasına izin verilmemektedir. Salep ve yabani orkidelerin kök yumrularının sökülerek ticari amaçla toplanması, endemik olan bu bitkilerin zaman içinde yok olma tehlikesini ortaya çıkarıyor.

Ayrıca 26.12.2023 tarih ve 32411 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Doğal Çiçek Soğanlarının 2024 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliğin (No: 2023/59) Ek-1 tablosunda yer alan Orchidaceae (Salepgiller) familyasında yer alan türlerin doğadan toplanmak sureti ile yasak olan çiçek soğanları grubundadır.