Avukat Söylemez, CHP’den milletvekili aday adayı

Avukat Cihan Söylemez, CHP’den milletvekili aday adayı olduğunu açıkladı.

SİYASET - 13-03-2023 13:17 1623 kez okundu.

Avukat Söylemez, CHP’den milletvekili aday adayı

“Neden Adayım?” başlığıyla açıklama yapan Avukat Cihan Söylemez, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiği gibi Temiz Siyaset Temiz Toplum Temiz Devlet için Hukuk Devletinin tesisi noktasında mesleki olarak yürüttüğüm mücadelemi, Yasama Meclisine taşımak istiyorum” dedi.

TBMM’ye seçilecek milletvekilinin işinin yasama faaliyetinde bulunmak olduğunu söyleyen Avukat Söylemez, “Yani Kanun ve Anayaya’ya hakim olmak, Hukuki altyapıya sahip olmak gerekmektedir. Unutmayalım ki Yasama Meclisi, slogan ve tribün siyasetinin yeri değil, sizlerin kaderlerinin, geleceğinizi şekillendiren hukuki düzenlemelerin yapıldığı yerdir. Bir ülkenin yasama meclisinde sizler hukukçuları, doktorları ve sağlık emekçilerini, öğretmenleri, akademisyenleri, mimar ve mühendisleri ne kadar az görürseniz o ülkede o kadar hukukun yerlerde süründüğünü, eğitimin kötüleştiğini, sağlık sisteminin çöktüğünü, üniversitelerin bilim yuvası olmaktan çıktığını, imar aflarıyla deprem cinayetlerine yol verildiğini görürsünüz” diye konuştu.

“DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLERE HİÇ OLMADIĞI KADAR İHTİYACIMIZ VAR”

Demokrasi ve özgürlüklere toplum olarak hiç olmadığı kadar ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Cihan Söylemez, “12 Eylül Anayasanın değişmesi ve 12 Eylül ruhlu kanunların ilgası için toplumumuz bu seçim süreci ile gün sayıyor. Yeni bir Anayasa ve Hukuk Devletinin tekrardan tesisi ekmek kadar su kadar ihtiyacımız olan bir meseledir. İşte böyle bir ortamda ben, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Dersim Milletvekili Adayının Hukukçu olması gerektiğini elzem görüyor ve Sayın Kılıçdaroğlu ile beraber “Kontr-Gerilla, Gladio, Mafya” Devleti siyasetine karşı mücadele de onun kutsal yürüyüşüne eşlik etmek istiyorum. 6 Şubat tarihinde yaşadığımız büyük deprem felaketi bizlere göstermiştir ki, ülke siyasetine son 20 yıldır hakim olan beton-çimento siyaseti iflas etmiştir. Türkiye’nin ve Dersim’in tekrardan ayağa kalkması gerekmekte ve üretim ekonomisine odaklanması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“AYNI ACILI TARİHİN EVLATLARIYIZ”

Açıklamasında, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, ben ve sizler aynı acılı tarihin evlatlarıyız” ifadelerine yer veren Avukat Cihan Söylemez, “Gözyaşlarımızı geçmiş için yeterince döktük şimdi ise Hukuk Devleti ilkesi gereği Yasama Meclisinden Bir “Munzur-Dersim Kanunu” çıkarılmasını sağlamak ve geçmişin yaralarını sarmak için çalışmak, aday olarak benim hedefim.

Dersim topraklarının kara mayınlardan temizlenmesini sağlamak, 90’lı yılların çatışma ve şiddet tahribatından, sarmalından kurtarmak ve köylerimizi bayındır hale getirmek, şehrimizi yeni bir imar yasası ile deyim yerindeyse Almanya’nın bir “Heidelberg şehrine” dönüştürmek benim hedefim.

Dersim’in Ekolojik ve Arkeolojik Mirasının Güçlü yasalarla koruma altına alınmasını sağlamak benim hedefim.

Merkezi Bütçeden Dersim’in geçmişte yaşadığı tahribatlar nedeniyle “Özel Bir Kalkınma Bütçesinin” Dersim’e ayrılmasını sağlamak benim hedefim.

Dersim’e giriş-çıkışlarda kimlik kontrolleri ile hala 90’lı yılların buhranını hafızada yaşanmaktadır. Lüzumsuz kimlik kontrollerini kaldırmak benim hedefim.

Dersim’in zengin, özgün Etnik ve İnançsal kimliğini koruma altına alan, üniter birlik içinde çokluk içinde birlik anlayışı ile Yasa ve Anayasa değişikliklerini yapmak ve yeni yasalara emek vermek benim hedefim. Öyle ki tehdit altında olan Anadilimiz Zazaca/Kırmancki’nin eğitim-öğretim hayatında güçlü yasalarla geleceğinin teminat altına alınmasını sağlamaya çalışacağım” dedi.

“İNANÇ VERGİSİ UYGULAMASI”

Diyanet İşleri Başkanlığına merkezi bütçeden vergilerin aktarılmasına son verecek bir yasa değişikliğinin hedefi olduğunu vurgulayan Söylemez, “İnanç Vergisi Uygulaması ile vatandaşların isteğe bağlı olarak yerellerde vergi mükellefi olması için çalışacağım. Böylece hiçbir vatandaşın vergisi, rızası dışında inanç işlerinde kullanılmayacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığının protokoldeki yeri Alevi, Hristiyan, Yahudi İnanç Temsilcileri ile aynı olacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığının lüks makam araçları ihale yoluyla satılarak, geliri merkezi bütçeye devredilecektir. Zorunlu Din Dersi Uygulaması kaldırılacaktır. Zorunlu Din dersi yerine İnanç Tarihini de içeren Anadolu Medeniyetleri dersi, resmi eğitim-öğretim müfredatına alınacak, çocukların küçük yaşlarda önyargılarla bilinçlerinin şekillenmesine son verilecektir. Cemevlerinden geçmişte alınan tüm elektrik ve su giderleri, Cemevlerine faiziyle birlikte iade edilecek, Cemevleri “Yasal” olarak İbadethane olarak kabul edilecektir. Eğitim-Öğretimin Laik, Bilimsel ve İnsan Haklarına uygun şekilde yapılması noktasında yasaların değiştirilmesi için çalışacağım” diye konuştu.

Söylemez, açıklamasının sonuç bölümünde şunları dile getirdi: “Cumhuriyetin 2. Asrında, İlk Dersim Mebusu Hukukçu Lütfü Fikri Bey’le başlayan Demokrasi serüvenimize ben de mesleğim, birikimim ve düşüncelerim ile katkı sunmak istiyor, geçmişte Dersim’e hizmet etmiş, Dersim’in sesi olmuş geçmiş dönem halis yasama meclisi temsilcilerimize teşekkürlerimi sunuyor ve Cumhuriyetin 2. Asrında Sayın Kemal Kılıçdaroğlu rehberliğinde, İttihatçı-Şovenist-Ayrıştırıcı siyasete karşı Sosyalist-Sosyal Demokrat düşünce doğrultusunda aday adaylığımı ilan ediyorum.”

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Eroğlu: “Dünyanın en güzel şehrini dünyanın en güzel insanlarıyla inşa edebiliriz”

Eroğlu: “Dünyanın en güzel şehrini dünyanın en güzel insanlarıyla inşa edebiliriz”

27-03-2024 - SİYASET

Dersim'de kurak bir seçim süreci

Dersim'de kurak bir seçim süreci

09-03-2024 - SİYASET