Gözaltına alınan Aktan için “serbest bırakılsın!” çağrısı

8 Mayıs günü Ankara Emniyeti tarafından kamu kurumlarına ait 450 internet sitesine siber saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla düzenlenen operasyonlarda aralarında Yeni Dersim Gazetesi Sahibi Caner Aktan’ın da bulunduğu 33 kişi gözaltına alınmıştı. Aktan’ın serbest bırakılması için meslektaşları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

GÜNCEL - 10-05-2023 18:00 1424 kez okundu.

Gözaltına alınan Aktan için “serbest bırakılsın!” çağrısı

Sanat Sokağı’nda düzenlenen ve “Yeni Dersim Gazetesi Sahibi Caner Aktan Serbest Bırakılsın!” pankartının açıldığı açıklamayı Sanatçı Metin Kahraman Okudu.

Nisan ayı sonunda Diyarbakır’da düzenlenen operasyonda aralarında gazetecilerin de bulunduğu 216 kişi hakkında soruşturma açıldığını ve 4 gazeteci hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını belirten Sanatçı Metin Kahraman, “14 Mayıs seçimlerinden hemen önce girişilen bu operasyon, seçimleri izleme ve seçim yolsuzluklarına müdahale etme gücü bulunacak kesimlerin pasifize edilmesi olarak yorumlanmıştı” dedi.

Dersim’de de benzer operasyonun düzenlendiğini ifade eden Kahraman, “Dersim’de özellikle çevre mücadelesi, kültürel çalışmalar ve tarımsal kalkınmayla ilgili haberleriyle etkili bir gazetecilik çalışması yürüten arkadaşımız Caner Aktan, sözde bir siber saldırı suçlaması bağlamında gözaltına alınmıştır. Caner, madencilik karşıtı mücadeleden, yerel su hakkı direnişlerine, alternatif tarımsal üretim girişimlerinden, dağ keçilerinin korunmasına kadar Dersim’in değerlerini savunan tüm çabaları kayda geçirmekte ve gazetesi Yeni Dersim’in sosyal medya kanalında Türkiye’nin dört bir yanından, yurtdışına kadar duyurmaktaydı. Tam da etkili çalışmalarından dolayı, kirli bir saldırının hedefi olmuştur.

Gazeteciliğinin yanı sıra Dersim kültürünün kalıcılaşmasına dönük sözlü kültür çalışmalarını yıllardır verimli bir şekilde yürüten Caner, bu alanda onlarca belge filmin altında imzası olan bir kültür emekçisidir. Büyük Maraş depremi sonrasında da Dersim Belediyesiyle birlikte Pazarcık’ta yardım ve kurtarma çalışmalarının bir aya yakın aktif bir parçası olan Caner, Dersim’in gündemini belirleyen tüm konularda ön saflarda doğru haberin okuyucularına ulaşması için mücadele vermektedir” diye konuştu.

Caner Aktan’ın gözaltına alınmasını yaklaşan seçime yönelik bir susturma operasyonu olarak niteleyen Kahraman, “Arkadaşımızın bir an evvel serbest bırakılmasını bekliyoruz. Özgür basına yapılan her saldırı haber alma hakkımıza yapılan bir saldırıdır. İktidarın bu baskılarına hep beraber dur demeliyiz” ifadelerini kullandı.

Düzenlenen açıklamaya Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da katılarak destek verdi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Alevi-Kızılbaş toplumundan özür dile

Alevi-Kızılbaş toplumundan özür dile

27-03-2024 - GÜNCEL

Vefat ve başsağlığı

Vefat ve başsağlığı

23-03-2024 - GÜNCEL