Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
24 NİSAN Çarşamba 11:31

Diyarbakır’da varlar; Tunceli’de yok!

Tunceli Valiliği protokol listesinde milletvekili olarak partisi ve kendisinin yer almamasına tepki gösteren HDP Milletvekili Alican Önlü, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Öte yandan Diyarbakır Valiliği sitesinde HDP’li vekillerin protokol listesinde yer aldıkları görüldü.

SİYASET
Giriş Tarihi : 04-04-2023 18:38   Güncelleme : 04-04-2023 18:41
Diyarbakır’da varlar; Tunceli’de yok!

Protokol listesinde kendilerine yer verilmemesine tepki gösteren HDP Milletvekili Alican Önlü, TBMM Başkanlığı’na İçişler Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Önlü, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Hukuk, demokrasi ve evrensel değerlere sahip her ülkede, devlet ve kamu kurumlarının ve bu kurumları, yapıları temsil eden kişilerin resmi unvan ve statülerinin yer aldığı protokol listeleri hazırlanır. Söz konusu bu protokol listeleri, anayasaya, yasalara ve teamüllere göre belirlenirler. Protokol listeleri yasaya aykırı ve keyfi şekilde, ideolojik farklılıklara ve siyasi saiklere göre belirlenemez. Ancak son yıllarda AKP-MHP saray rejiminin her alana sirayet eden hukuk ve yasa tanımaz uygulamaları vekili olduğum Dersim ilinde de sıklıkla görülmektedir. Dersim’de kamu kurumları AKP-MHP saray iktidarının arka bahçesine dönüştürülmüş, mülki idare amirliği kamu kurumu olmaktan çıkarılmış adeta AKP il başkanlığına dönüştürülmüştür. AKP’ye yakın olmayan herhangi bir kurum, kişi, dernek, topluluk Dersim’de kamunun herhangi bir kaynağından yararlanamadığı gibi faaliyetleri de kriminalize edilerek engellenmektedir.

Tunceli Valiliği’nin resmi internet sitesi olan http://www.tunceli.gov.tr de yer alan protokol listesi kısmının “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ (TBMM) ÜYELERİ” bölümde Tunceli Milletvekili olarak yalnızca CHP Milletvekili Polat Şaroğlu’nun ismine yer verilirken şahsım HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü’nün ismine yer verilmemiştir. Bu uygulamayla Dersim’de HDP ve HDP’ye oy veren binlerce yurttaşın iradesi protokol listesine alınmayarak yok sayılmıştır. Yine ‘İKTİDAR PARTİSİ VE ANA MUHALAFET PARTİSİ, TBMM’DE GRUBU BULUNAN SİYASİ PARTİLERİN İL BŞK.’ Bölümünde MHP ve İYİ Parti gibi Dersim’de esamesi bile okunmayan, teşkilatları bulunmayan partilerinin il başkanlarının protokol listesinde ismine yer verilirken yüzde 51’lik oy oranıyla Dersim’de birinci parti konumunda olan Halkların Demokratik Partisi İl Eş Başkanlarının isimlerinin yer almaması hukuka, yasalara ve teamüllere aykırı bir uygulamadır.

Yine aynı protokol listesinin ‘KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEK BAŞKANLARI’ bölümünde İnsan Hakları Derneği, Sağlık Emekçileri Sendikası, Kamu Emekçileri Sendikası, Eğitim Sen, Pir sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri başkanlarının ya da kurum temsilcilerinin bilgileri yer almamasına rağmen Tunceli’de kamu yararına ne tür çalışmalar yaptığı bile belli olmayan tarikatlara ve cemaatlere bağlı derneklerin protokol listesinde yer almasının iktidarın kendisine muhalif olan tüm yapılara karşı bir inkar politikası yürüttüğünü göstermektedir. Son olarak şunu ifade etmemiz gerekir ki bizler Tunceli Valiliği ya da mülki idare amirliği sıfatını kaybetmiş kişilerden bizlere ayrı bir önem atfetmesini ya da ayrıcalıklar sunmasını beklemiyoruz bizim için protokol listelerinin de sıfatların da, statülerin de herhangi bir değeri yoktur. Bizler için asıl önemli olan halkımızın tercihidir ve halkımız da tercihini yapmıştır. Ancak anayasa ve yasalarca yetkilendirilmiş kişilerin ve kurumların yasaları çiğneyerek düşmanca bir tutum sergilemesi hem hukuka ve yasalara aykırıdır hem de Dersim halkına ve iradesine; tarihine, kültürüne, inancına, doğasına karşı yapılmış bir saygısızlıktır. Bu yoksa sayma kişilere ve kurumlara karşı değil Dersim kimliğine ve Dersim kimliğini savunanlara yöneliktir.”

Önlü, konuya ilişkin şu sorularına yazılı yanıt istedi:

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milyonlarca oy alarak meclis grubu olarak 3. Parti konumunda bulunan, Dersim’de ise açık ara birinci olan bir Halkların Demokratik Partisinin milletvekilinin ve il eş başkanlarının ismi neden Tunceli Valiliği protokol listelerinde yer almamaktadır?

Protokol listeleri anayasaya, yasalara ve teamüllere göre belirlenirler. Protokol listeleri yasaya aykırı ve keyfi şekilde, ideolojik farklılıklara ve siyasi saiklere göre belirlenemez. Bu anlamıyla Tunceli Valiliğinin internet sitesinde ideolojik ayrımcılık yaparak HDP milletvekili ve il başkanlarını protokol listesinden çıkaran Tunceli Valiliği veya sorumlu kurum çalışanları hakkında soruşturma açacak mısınız?

Dersim dışında hangi illerde HDP milletvekilleri ve il başkanları protokol listelerinde yer almamaktadır?

Bu uygulama Dersim’e özgün bir uygulama mıdır yoksa Türkiye genelinde HDP ve HDP milletvekillerine karşı geliştirilmiş genel bir tutum mudur?

Tarikat ve cemaatlere yakınlığıyla bilinen derneklerin isimleri protokol listelerinde yer alırken Dersim’de en faal çalışma yürüten İnsan Hakları Derneği, Sağlık Emekçileri Sendikası, Kamu Emekçileri Sendikası, Eğitim Sen, Pir sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri başkanlarına ya da kurum temsilcilerine protokol listelerinde yer verilmemesinin gerekçesi nedir?

DİYARBAKIR VALİLİĞİ PROTOKOL LİSTESİNDE HDP’Lİ VEKİLLER YER ALIYOR

Öte yandan Diyarbakır Valiliği protokol listesinde T.B.M.M. üyeleri bölümünde HDP’li vekillerin isimlerine yer verildiği görülüyor.

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR