Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
28 NİSAN Pazar 23:11

Emek Partisi’nden Özak işçilerine destek

Emek Partisi Dersim İl Örgütü, Urfa’da Özak Tekstil Fabrikası’nda hakları için mücadele eden işçilerle dayanışma açıklaması gerçekleştirdi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 14-12-2023 19:05
Emek Partisi’nden Özak işçilerine destek

Sanat Sokağı’nda düzenlenen açıklamayı Emek Partisi il Başkanı Ergin Tekin okudu.

Özak işçilerinin 17 günden bu yana insanca çalışma koşulları, sendika hakları ve insanca ücret için kaymakamlık, valilik, müftülük, işveren ve işbirlikçi sendikaya rağmen mücadele yürüttüğünü söyleyen Tekin, “ Patron işbirlikçisi Öz İplik İş Sendikası’ndan ayrılarak mücadeleci bağımsız sendika BİR-TEK-SEN’e üye olmaya başlayan işçiler bir arkadaşlarının işten çıkarılması üzerine direnişe başladı.

İşçiler iş yerinde insan yerine konmuyor, aşağılanıyor, yoğun mesailere bırakılıyor, düşük ücretlerle çalıştırılıyorlardı. Üye oldukları Öz İplik İş ise işçilerin değil de patronun tarafıymış gibi hareket ediyordu. Özak işçileri birlik oldular ve mücadele etmeye karar verdiler. Direnişe başlayan işçilerin karşısına patron, ilk önce jandarmayı dikti. İşçiler defalarca gözaltına alındı. Ama yılmadılar. Daha sonra valilik, Urfa’da üç günlük OHAL ilan etti. Ama işçiler yine geri adım atmadı. En son işçilerin karşısına müftülük çıktı. İşçilerin İbadetlerini gerçekleştirdikleri caminin bahçesine girmeleri yasaklandı. Ama işçiler, tüm bu saldırılar karşısında fabrika içinde üretime devam eden arkadaşlarını da ikna ederek fabrikada üretimi tamamen durdurdu, birlikteliklerini güçlendirdi” dedi.

”TEKSTİL İŞÇİLERİ SÖMÜRÜYE MARUZ KALIYOR”

Sömürülmenin ne demek olduğunu en iyi tekstil işçilerinin bildiğini söyleyen İl Başkanı Tekin, “İhracat rekorları kırmakla övünen, büyük şirketlerin fasonluğunu yapan tekstil firmalarında sömürülmenin ne demek olduğunu tekstil işçileri iyi biliyor. Bütün tekstil işçileri patron karşısında aynı değeri görüyor, baskıya, küfre ve yoğun sömürüye maruz kalıyor.

Üç gün önce işçilerin emek güçleriyle birlikte yapmak istedikleri açıklamaya jandarma tekrardan saldırmış ve yüzlerce işçiyle birlikte Birtek Sen Genel başkanı ve yöneticileri gözaltına alınmıştı. Sendika Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve sendika yöneticileriyle birlikte işçilerinde bulunduğu 8 kişi üç gündür gözaltında tutuluyor. Bu saldırılara rağmen işçiler birliklerini bozmadan direnmeye devam kararı aldı. Bugün, yine Urfa OSB’ye giden işçilerin önüne jandarma barikat kurdu ve tekrardan işçilere saldırıp 19 kişiyi gözaltına aldı. Partimizin Gaziantep milletvekili Sevda Karaca ve İstanbul milletvekili İskender Bayhan, jandarma saldırısı sırasında darp edilmiş, iki işçi saldırı sonucu fenalık geçirmiştir. Patron başta olmak üzere valinin, müftünün, kolluk güçlerinin ve iktidarın tek amacı, işçi sınıfının hakları için verdiği mücadelesini geriletmek, sınıf mücadelesinin diğer bölgelere yayılmasını engellemektir. Biliyorlar ki, Özak işçisi kazanırsa bütün işçi sınıfı kazanacaktır. Bu kadar saldırgan olmalarının asıl sebebi budur” diye konuştu

Özak işçilerine yönelik haksızlıklara vurgu yapan Tekin, gözaltına alınanların serbest bırakılması, sendika hakkı nedeniyle işten çıkarılan işçilerin işe iadesi, direniş süresince yaşanan kayıpların karşılanması ve üye oldukları Birtek Sen Sendikasının işveren tarafından tanınması yönündeki taleplerin aynı zamanda kendi talepleri olduğunu da söyledi.

Açıklamasının son bölümünde birlik ve dayanışmanın önemine değinen İl Başkanı Ergin Tekin, “İşçiler bir araya gelirse, birlik olursa, hiçbir patron, karşısında duramaz. Özak Tekstil işçileri, ülkedeki tüm işçilerin insanca çalışma ve yaşama taleplerinin sesi oldular; sendikal örgütlenme hakkı için direniyorlar. Emek Partisi olarak, bütün Dersim halkını Özak tekstil işçileri ile dayanışmayı örgütlemeye, direnen işçilerin mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR