Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
02 MAYIS Perşembe 09:57

Haber Sen: “Deprem değil, ihmal öldürür!

Haber Sen Dersim İl Temsilciliği, PTT hizmet binasının depreme dayanıklı olmamasına rağmen hizmet vermeye devam edilmesine tepki gösterdi. Kurum önünde düzenlenen açıklamada, “Deprem değil, ihmal öldürür!” pankartı açıldı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-12-2023 10:04
Haber Sen: “Deprem değil, ihmal öldürür!

Haber Sen tarafından düzenlenen açıklamaya sendika üyelerinin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de katılarak destek verdi.

Sendika adına açıklamayı okuyan Songül Yıldız, “6 Şubat 2023 tarihinde 10 ilimizde büyük yıkıma neden olan ve on binlerce can kaybı yaşadığımız deprem sonrası hizmet verdiğimiz binalarımızın güvenli olmadığı hakkında Haber-sen Dersim temsilciliği olarak basın açıklamaları yapmış ancak gelinen aşamada 10 aydır can güvenliğinin olmadığı, bu binalarda halen hizmet üretmeye devam etmekteyiz. Dersim PTT Başmüdürlüğünce hazırlanan güçlendirme projesi Dersim Belediyesi tarafından “Binanız ekonomik ömrünü tamamladığı için olası bir depremde can ve mal güvenliğini sağlamak amacı ile yıkmanız gerekmektedir” diyerek güçlendirme ruhsatı vermemiştir” dedi.

6 Şubat depreminin ardından Tunceli PTT Başmüdürlüğü hizmet binasının yanında Çemişgezek, Mazgirt ve Pertek PTT müdürlüklerinin hizmet verdiği binaların depreme dayanıklı olmadığının ortaya çıktığını söyleyen Yıldız, “PTT Genel Müdürlüğünün vermiş olduğu ivedi boşaltma kararı sonrası Başmüdürlüğümüz yetkili personellerince kiralanacak yerler bulunmuş ve Genel Müdürlük onayına sunulmuştur. Ancak onay depremden 5 ay sonra verilmiştir. Oysa PTT Genel Müdürlüğünün ilgi yazısı ile ‘’ boşaltılma kararı olan binaların en geç 3 ay içerisinde boşaltılması‘’ gerekmektedir deyip bir yandan da keyfi uygulama yaparak giden yazıları masa başında bekletmiş, hayatlarımızı riske atmış ve gereğini yapmamıştır. Depremden 5 ay sonra gelen kiralama onayı ile kira sözleşmeleri yapılmış, kiralanan işyerlerine ise yaklaşık 3 aydır aylık 100 bin liraya yakın kira ödemektedir. Buradan soruyoruz! Taşınmadığımız ve içi boş olan bu işyerlerine kira ödeyip can güvenliğimizin olmadığı ve boşaltılması kararı verilen bu binalarda neden hala durmaktayız” diye konuştu.

“SÜREÇ BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALI”

Depremden etkilenen binalara ilişkin sürecin bir an önce tamamlanması gerektiğini vurgulayan Songül Yıldız, “Yapım işlerinde Koordinatör İl olan Elâzığ PTT Başmüdürlüğü, aynı zamanda Adıyaman, Malatya, Elâzığ, Bingöl ve Tunceli ilinden sorumlu olduğu, bu illerde hemen hemen tüm PTT binalarının hasarlı olmasından kaynaklı tüm projelere zamanında yetişme şansının bulunmadığı ve sürecin daha da uzamasına neden olduğu bilinmektedir. Projelendirmede özellikle depremden yoğun etkilenen illerin bağlı olduğu Elâzığ PTT Başmüdürlüğüne teknik destek sunarak bu projelerin hazırlanması ve ihale edilme sürecini bir an önce tamamlamalıdır.

Sadece ilimizde değil özellikle deprem bölgesinde de PTT personelleri zor şartlarda, konteynerlerde, yıkılma tehlikesi bulunan, çürük raporu verilmiş binalarda hizmet vermeye devam etmektedir. Çürük raporu verilen bu binalarda sadece PTT personeli değil aynı zamanda hizmet almak için gelen vatandaşlar da bulunmaktadır. Yani deprem riski sadece PTT personelinin değil aynı zamanda tüm halkı kapsamaktadır. İvedi olarak boşaltma kararı verilen bu binalarda çalışan hiçbir emekçi güvende değildir. PTT genel müdürlüğünün hiç zaman kaybetmeden süreci hızlandırması gerekmektedir. Vatandaşa hizmet noktasında, can güvenliği olmayan PTT emekçisini boşaltma kararı bulunan bir binaya koymak tamamıyla Dersim halkına ve emekçiye zulümdür. Yöneticilerin derhâl bu binalar da hizmet üretimini durdurup yeni ve güvenilir binalarda hizmet için emekçilere bir çalışma alanı yaratması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Halka bilgi vermenin sendikalarının temel görevi olduğunu dile getiren Yıldız, “Yönetenlere sesleniyoruz 9 aydır boşaltılmayan bu binalarda çalışan emekçiler kaderine terk edilmiştir. Buradan bir kez daha haykırıyoruz! Tek bir Emekçimizin burnu dahi kanasa bütün sorumluluk PTT Genel Müdürlüğü üzerinde olacaktır. Unutulmamalıdır ki deprem değil ihmal öldürür. Çürük raporu verilen ve boşaltılmasına karar verilen binaların bir an önce boşaltılması için, PTT Genel Müdürlüğü kendisine ulaşan tüm projeleri zaman kaybetmeden hemen onaylamalı ve tadilat ihalesini en hızlı şekilde yaparak hizmete açmalıdır. Çok değil 10 ay önce yaşadığımız deprem felaketini bilim insanları aylar öncesinden öngörmüş, o bölgelerde önlem alınması uyarısında bulunmuş ancak tüm uyarılara rağmen yetkililer adeta kör, sağır, dilsiz hiçbir önlem almayarak binlerce insanımızın ölümünü acıyla izlememize neden olmuştur. Maalesef yaşanan acıları çabuk unutuyoruz. Şimdi ise adeta tarih tekerrür ediyor. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ ün yaptığı açıklama ile Tunceli iline vurgu yapması; bu bölgede7.4 şiddetinde bir deprem olacağını dile getirirken “Tunceli için uykularım kaçıyor” cümlesi içindeki gerçekliğin artık PTT Genel Müdürlüğü tarafından görülmesi gerekmektedir. Boşaltılma kararı verilen bir binada bulunmak ölüm riski yanında ruh sağlığımızı bozmakta olup, korku ile çalışmakta olduğumuzu belirtmek isteriz. Son olarak bir kez daha buradan PTT Genel Müdürlüğüne seslenmek istiyoruz; Hizmet üretirken ölmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR