Merkez belediyesi öncülüğünde Dersim Katı Atık Birliği (DER-KAB) tarafından merkez Sütlüce bölgesinde yapımı planlanan katı atık bertaraf tesisine ilişkin Kırmızıdağ Çevre ve Yaşam Platformu tarafından yazılı açıklama yapıldı.

“Sütlüce, İkinci İliç Olmasın!” başlığıyla yapılan ve Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden ocağında yaşanan göçüğe vurgu yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Erzincan ili İliç ilçesi Çöpler köyünde bulunan Anagold’a firmasına ait madende biriktirilen atık çamur yığınında çökme meydana geldi.

Tunceli’de Sütlüce’de yapılmak istenen katı atık depolama projesi de benzer riskleri barındırmaktadır. Uzman bir heyetin hazırlayıp mahkemeye sunmuş olduğu bilirkişi raporu çevresel ve ekolojik sakıncalar yanında proje alanı için şu teknik sakıncaları da tespit etmiştir:

1-Proje alanı depremler açısından aktif bir bölgede bulunmaktadır.

2-Proje alanında eski ve yeni heyelanlar yani toprak kaymaları mevcuttur.

3-Olası bir depremde yapı güvenliği için esas olan tesisin sismik duraylığı hakkında herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

4-Yapılması planlanan sızıntı suyu arıtma uygulama projesi ve dokümanı projede bulunmamaktadır.

5-Söz konusu tesisle ilgili ÇED raporunda tesise ait yapılacak bina ve yardımcı-önleyici yapılarla ilgili Mimari-Statik proje ve Vaziyet Planına ait herhangi bir veri, uygulama projesi ve doküman bulunmamaktadır.

6-Tesisin inşaatı aşamasında toz, işletme aşamasında koku probleminin oluşacağı, döküm alanına bırakılacak olan çöplere ait sızıntı sularının yer altı sularına karışmasının muhtemel olacağı, ayrıca sinek ve haşere oluşumunun olacağı şeklinde bahsedilmiştir. Bununla birlikte, bu durumun insan sağlığı açısından hiçbir risk oluşturmayacağından söz edilmemiştir.

Daha çok teknik detay paylaşılabilir ancak öz olarak Sütlüce'de yapılmak istenen çöp projesi teknik olarak sakat doğmuş, ekoloji ve doğayı koruyan değil yok edecek bir proje olarak tasarlanmıştır.

55 bin ağacı kökünden sökecek, yapılacak yol çalışması ile belki de 100 bin ağacı yok edecek çöp projesi, İliç'tekine benzer bir çöp suyu arıtma havuzuna sahip olacaktır.

Bu havuzda biriktirilecek olan su evsel atık sulardan 55 kat daha kirli ve zehirli olma özelliğine sahiptir. Bu suyun arıtılması için de çok pahalı ileri teknolojilerin kullanılması gerekmektedir ki bu teknoloji Sütlüce'de yapılmak istenen çöp projesinde bulunmamaktadır.

Nitekim benzer çöp projelerinde zemine serilen membran örtünün yırtılması, zeminin çökmesi ya da çöp suyunun standartlara uygun arıtılmaması sonucunda pek çok çevre felaketi yaşanmaktadır.

 

Olası bir sızma ya da patlamada tonlarca zehirli atık suyun Pülümür çayına oradan da baraj havzasına ulaşması dakikalar içinde olacaktır.

Şehir merkezine çok yakın ve yüksek rakımda yapılmak istenen bu proje ile ilgili bir başka gözden kaçırılan husus projede hiçbir rüzgar ve koku yayılımı çalışmasının yapılmamış olmasıdır. Depolanacak çöp ve havuzlarda biriktirilecek olan çöp sızıntı sularından yayılacak olan pis koku yaklaşık 10 km’lik bir alanda etkili olacaktır.

Çöp projesi olacak olan bölge çarşı merkez ve mahallelerine 2 kilometre, Cumhuriyet Mahallesi’ne 3 kilometre; Atatürk Mahallesi’ne ise 6 kilometre mesafededir.

Yani tüm merkez mahalle ve köyleri bu kokudan olumsuz etkilenecektir.

Dersim Halkı,

Görüldüğü gibi sorun sadece Sütlüce bölgesindeki 9 köy 30 mezranın sorunu değil tüm kentin sorunudur.

Geç olmadan ve felaket yaşanmadan Sütlüce'de çöp projesi yapılmasına izin verme ve bölge halkına destek ol.