Er İdare Turizm İnş. Gıda Temizlik Hizmetleri Alımı Sanayi ve Ticaret A.Ş (Erzincan İl Özel İdaresine bağlı iştirak) tarafından İşletilmekte olan Çemişgezek HES’in güç artışı ile ilgili ÇED Başvuru dosyası 4 Haziran 2024 tarihi itibariyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı internet sitesinde yayımlanmıştı.

ÇED başvuru dosyasındaki teknik bilgiler incelendiğinde yaklaşık 18 kat güç artışı ile projenin mevcut HES’in rehabilitasyonu değil yeni bir HES projesi olduğu anlaşılıyor.

Proje kapsamında mevcut HES tamamen yıkılacak, yükleme havuzu ve yeni HES binası, 1807 yılında yapılan ve Mostar Köprüsü’ne eşdeğer gösterilen Yusuf Ziya Paşa Köprüsü’ne bitişik konumda tesis edilecek. Ayrıca yeni yapılacak regülatör tesisleri (set) ilçenin diğer önemli bir değeri olan Hacimi bölgesini de etkileyebilecek şekilde konumlandırılıyor.

Mevcut durumda HES kanalından geçen su miktarı 1,5 m3/sn iken bu miktar 14 m3/sn’ye çıkarılacak. Ortalama debisi 10 m3/sn olan Tağar Çayı’na Can suyu olarak sadece 0,33 m3/sn su bırakılacak.

Tağar Çayı, binlerce yıllık kadim tarihi ve kültüre sahip Çemişgezek ilçesinin bu coğrafyada kurulma temel sebepleri arasında yer almakta iken ÇED raporunda Tağar Çayı’ndan dere olarak bahsediliyor ve 1/100000 ölçekli çevre planında ekolojik öneme sahip alan olarak belirlenmiş bölge için raporda “doğal sit ve anıt, turizm alanı ve merkezi bulunmamaktadır” ifadelerine yer veriliyor.

Ön raporda ayrıca dünyada nesli tükenen Su Samurları, yaban keçileri ve Benekli Anadolu Semenderi gibi türler de yok sayılıyor.

Geleceği turizm olan ilçenin tarihi ve doğası yok edilirken çalışan sayısının 6’dan 10’a yükselmesi dışında proje, ilçeye hiç bir ekonomik katkı sunmayacak.

Yeni projeye tepki gösteren ilçe sakinleri ve doğaseverler, yatırıma ve üretime karşı olmadıklarını; bunun doğa ile tarih tahrip edilmeden aynı enerjinin aynı maliyetle 4 MW gücünde GES (Güneş Enerjisi santrali) ile üretilebileceğini ifade ediyor. GES projesine belediyenin öncülük etmesini isteyen vatandaşlar, üretilecek enerji gelirinin de ilçede kalmasını istiyor.

YENİ PROJEYE İLİŞKİN TEKNİK BİLGİLER ŞÖYLE:

Mevcut güç 0,116 MW, Yeni Güç 2,062 MW 17,77 kat

Mevcut durumda 6 kişi çalışırken güç artış sonrası 10 kişi çalışacak

Mevcut durumda 1,5 m3 su kullanılmakta, yeni durumda 14 m3

Yıllık ürettiği enerji artışı 10 kat ile sınırlı kalmakta. Mevcut HES yüzde 82 kapasite faktörü ile çalışırken yeni HES yüzde 46 kapasite faktörü ile çalışacak.

* Ortalama su miktarı 10 m3/sn iken Can suyu 0,33 m3/sn su bırakılacak.

İNŞAAT BAŞLADI, GÖZ BOYAMAK İÇİN HALK TOPLANTI SI DÜZENLENECEK

Tarih ve doğayı yok edecek projenin inşaat çalışmalarına başlanırken, göz boyamak için ÇED sürecine halkın katılımı toplantısı düzenlenecek.

Toplantı, 24 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.30’da Çemişgezek Belediyesi Sinema Salonunda gerçekleştirilecek.