Milletvekili Kordu, önergesinde şunları kaydetti: “Havaların ısınmasıyla birlikte ormanlık alanda meşe ağaçlarına yumurta bırakıp çabuk üreyen tırtıl, Dersim’in birçok ormanlık alanına yayılarak meşe ağaçlarına zarar vermektedir. Ağaçların yapraklarının açıp ve geliştiği bahar aylarında olan meşe ormanları, tırtıllar nedeniyle sonbahar görünümündedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün tırtıl istilasına karşı inceleme yapmasını isteyen vatandaşlar, bölgedeki ekolojik tahribattan ve geçmiş yıllarda olduğu gibi tırtılın ekili arazilerine de zarar vermesinden endişe etmektedirler. Özelikle Nazimiye yol ayrımı ile Pülümür tarafında yoğun olarak görülen tırtıl ormanlara büyük zarar verdiği görülmektedir.
Tırtıl kısa sürede üreyebildiğinden dolayı, birkaç günde büyük bir alanda ağaç yapraklarını kemirerek bölgedeki ağaçları yapraksız bırakabilmektedir.
Birçok bölgedeki ormanlık alanlar ve meyve ağaçları tırtılların tehdidiyle karşı karşıya olmasına rağmen yetkililer bu durumdan haberdar olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmadığına yönelik yurttaşların şikayetleri söz konusudur.
Yıllardır Dersim’deki ekolojik yaşamın yok edilmesine yürütülen bilinçli politikaların yanında kara avcılığın yaygınlaşmasından dolayı, tırtılın çoğalmasını engelleyen keklik gibi canlı türlerin avcılıkla yok edilmesi tırtılın çoğalmasını tetiklemektedir. Bununla birlikte tırtılın doğaya askeri operasyonlar kapsamında salındığına dair iddialar da söz konusudur. Tırtılın yoğun olduğu alanların daha çok karakol ve kalekol alanlarına yakın olması söz konusu iddiaların gerçekliğin gerçekliğini güçlendirmektedir. Bu iddianın araştırılması ve tırtıl istilasının önlenmesine karşı gerekli adımlar ivedilikle atılmalıdır.
Yine daha önce ifade etmemize rağmen devam eden, yüzlerce endemik bitkinin ve canlının yaşam alanı olan bölgede bir yandan maden şirketleri, diğer yandan Orman Genel Müdürlüğü eliyle “gençleştirme” gerekçesiyle yapılan kesimler nedeniyle Dersim’in ve ormanların doğası, kültürü ve inancına yönelik tahribat hız kesmeden devam etmektedir. Orman kesiminin durdurulmasına yönelik herhangi bir adım atılmadığı gibi kesim alanlarının genişleyerek devam ettiği gözlemlenmektedir.”
Kordu, konuya ilişkin şu sorularına yazılı yanıt istedi:
- Dersim’de devam eden tırtıl istilası ile ilgili herhangi bir önlem alınmış mıdır? Önlem alınmışsa söz konusu önlemler nelerdir?
- Her yıl tekrar eden tırtıl istilasına karşın gerekli önlemlerin alınmamasının gerekçesi nedir?
- Tırtılın yoğun olduğu alanların daha çok karakol ve kalekol alanlarına yakın olması göz önüne alındığında, askeri operasyonlar kapsamında tırtılın bölgeye salındığına ilişkin iddialar doğru mudur?
- Gençleştirme ve maden sahaların işletilmesi amacıyla orman kesimlerine verilen izinlerin iptal edilmesi söz konusu mudur?Fotoğraflar: Caner Canerik