Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
19 NİSAN Cuma 04:02

Tarım ve Orman Müdürlüğü “Bildiğiniz gibi”

Tarım ve Orman Müdürlüğü “Bildiğiniz gibi”

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-05-2023 21:14   Güncelleme : 02-05-2023 21:26
Tarım ve Orman Müdürlüğü “Bildiğiniz gibi”

Tunceli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mazgirt’te 30 köyde survey çalışmaları kapsamında KIMIL’a karşı kimyasal mücadele yapılacağını duyurmuş. Arıcılar ve çiftçilere yönelik twitterdan paylaşım yapan (ki kendileri dağ başındaki arıcının, yabandaki hayvan sahiplerinin bundan haberdar olacağını düşünmüş olacaklar ki!) gerekli tedbirleri almalarını buyurmuşlar…

Müdürlük tarafından yapılan son derece açıklayıcı! açıklamada, Tunceli ili Mazgirt ilçesine bağlı 30 köyde yapılan survey çalışmalarında KIMIL’a karşı 4 Mayıs 2023 tarihinden itibaren (Ne kadar sürecek acaba, itibaren derken sona ereceği tarihi de belirtmek gerekmez miydi?) kimyasal mücadele yapılması kararı alınmıştır. Sabah 06.00-10.00 saatleri arası kimyasal mücadele için uygun görülmüştür. (Kim, neye göre uygun gördü?!” Arıcıların belirlenen bu tarihten itibaren uygun görülen saatlerde gerekli önlemleri almaları (Ne önlem alacaklar, arıları mı bağlayacaklar!? Yoksa kovanları başka bir yere mi taşıyacaklar) gerekmektedir” denilmiş.

BİR DE ÇİFTÇİLERİN DİKKATİNE AÇIKLAMASINI KALEME ALMIŞLAR!

Yine aynı müdürlük, konuya ilişkin çiftçilere de uyarıda bulunmayı ihmal etmemiş. Kimyasal mücadele öncesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ilaçlama alanlarından uzak tutulması, ilaçlama yapılmadan önce arıcılara bilgi verilmesi (Bilgiyi arıcılara siz verin demek istemişler sanırım!) ilaçlama yapılırken belirlenen tarih ve saatlere uyulması gerekmektedir” demiş.

Ne doyurucu bir açıklama değil mi? İlaçlamayı kim yapacak? Arıcılar mı, hayvan sahipleri mi? Arıcılar mı hayvan sahiplerine haber verecek yoksa hayvan sahipleri mi arıcıları uyaracak? İlaçları kim alacak, ilaçlama nasıl yapılacak?

“Detaylı bilgi için Tunceli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurunuz” da denmiş ya kesin konuya ilişkin “30 köy muhtarını, arıcıları, hayvan sahiplerini bilgilendirdik, broşürler dağıttık” diyecekler.

BİR ARICININ YAZDIĞI MESAJ

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün bu çalışmasına ilişkin bir arıcının verdiği tepkiyi es geçemeyiz. İşte, o arı yetiştiricisinin mesajı: “İlçemizin köylerinde kımıl ilaçlaması yörenin ekolojisine geri dönüşü olmayan tahribatlar verecektir. Bu tür ilaçlar sadece kımıltı değil doğadaki bütün canlı ve mikro organik canlıları yok edeceği gibi yılarca süren kalıntı bırakır. Oysaki bununla organik mücadele (parazit mücadelesi, doğaya yeterince keklik bırakılması) veya kendi haline bırakılması daha doğru olacaktır. Ya da doğadaki kuş popülasyonu bunları ortadan kaldırır. Lütfen duyarlı olalım. Bu topraklar ata yadigârımız. Onlardan temiz aldık; çocuklarımıza temiz bırakalım. İlaç baronlarının çıkarına hizmet etmeyiniz.”

Ha, bu arada unutmadan, bu müdürlük bir ara da uçaktan bir şeyler atacağız sakın dokunmayın yönlü bir açıklama da yapmıştı...

 

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR