Türkiye Barolar Birliği Olağan Genel Kurulu Öncesi Kutladığımız Bir Gün; Saltanatın Kaldırılması
1 Kasım 1922’de,
Bundan tam 102 sene evvel,
Kurucu ve İhtilalci Türkiye Büyük Millet Meclisi “Osmanlı Saltanatını” kaldırdı.
1789 Fransız İhtilalinin “Milli Egemenlik” şiarı böylece 133 sene sonra Osmanlı Topraklarında meyvesini vermiş oldu.
Saltanatın kaldırılmasının yıl dönümünde tekrardan Laik, Demokratik, İnsan Haklarına Dayanan Sosyal Bir Hukuk Cumhuriyeti Devletinin önemini ve sahiplenmek gerektiğini vurgulamak isterim.
Bugün Türkiye Cumhuriyeti, 2. Abdülhamid Rejiminin Modern Bir Kopyası olarak;
Meclis’in “Meşveret Meclisine” çevrilmek istendiği,
Cezaevinde Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Milli İrade gaspı ile meslektaşımız ve milletvekili olan Avukat Can Atalay’ın hürriyet Hakkı, adil yargılanma hakkı, seçme ve seçilme hakkı ihlal edilmeye devam edildiği,
İki gün önce Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’in,
Siyasal iktidarın açıklamaları ile hukukiliğini yitirmiş bir politize adli süreçle insan haklarına ve insanlık onuruna aykırı şekilde göz altına alınması ve tutuklanması ile Cumhuriyet Rejimimizin Hürriyet Karşıtı bir İstibdata doğru evrilme sürecinde olduğu anlara şahitlik etmektedir.
Saltanatın Kaldırılmasının 102. yıl dönümünde,
1839 Tanzimat Fermanından bu yana Modernleşme Süreci içerisinde olan toplumsal ve kurumsal sistemimiz,
Cumhuriyet Devrimi ile birlikte kendi Rönesans ve Reform Sürecini vücuda getirme azminde olmuştur. Ancak bugün gelinen noktada siyasal iktidarın Neo-Osmanlıcılık politikası sonucu Cumhuriyet’imiz Anayasasının ilk 3 maddesinde belirtilen nitelikleri, Anayasa Değişikliği ile kaldırılmak veya uygulanması bertaraf edilmek istenmektedir.
Kanlı Saltanat ve tarihsel olarak sırtında kanlı bir hançerden başka bir şey olmayan Hilafet Elbisesi bir OrtaÇağ Hortlağı olarak, 1839’dan bu yana devam eden Modernite ve Çağdaşlaşma sürecimizi, omuzlarında beyin yiyen yılanlarıyla bir Zehhak misali yutmayı beklemektedir.
Ortaçağ Hukukunun, Laik Hukuk Sistemimizi mülga etmek istediği bu ortamda Türkiye Barolar Birliğimizin Yaklaşan Olağan Genel Kurulu Öncesi tarihsel ve hukuki sorumluluklarının hatırlanmasında ve kamuoyunda daha görünür şekilde temsiliyet boyutunda daha etkin bir yönetim anlayışını gündemine alması gerektiğini ifade etmeye ihtiyaç vardır.
Saltanatın kaldırılmasının 102. senesini kutlar, Cumhuriyet Kurumlarının “Saltanat Kurumlarına” dönüşmesi önünde mücadele eden tüm meslektaşlarımıza ve yurttaşlarımıza sonsuz saygımı sunarım. 01.10.2024
Türkiye Barolar Birliği Dersim/Tunceli Barosu Delegesi Av. Cihan Söylemez