Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
03 MAYIS Cuma 22:26

“Üniversitelerarası Kurul’dan Jet Doçentlik!”

Munzur Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde araştırma görevlisi olan İlyas Kayaokay’a usulsüzce doçentlik unvanı verildiği iddiaları gündemdi. Kayaokay’ın gerekli şartları taşımamasına rağmen çok hızlı bir şekilde doçent unvanını aldığı iddia ediliyor.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-07-2023 17:18
“Üniversitelerarası Kurul’dan Jet Doçentlik!”

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında doktorasını bitiren Kayaokay, yaklaşık bir buçuk ay sonra, Ekim ayında “Filoloji Temel Alanı”nda doçentliğe başvurdu. Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) doçentlik başvuru koşullarına göre doktorasını bitiren bir kişinin 10 puanı doktora öncesi, 90 puanını da doktora bittikten sonra olmak üzere en az 100 puanla başvurusunu gerçekleştirmesi gerekiyor.

Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz uzman akademisyenler, böyle kısa bir sürede doçentlik koşullarını sağlamanın mümkün olmadığını ve Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu belirtti. Uzmanlara göre, aday yayınlarını bu kısa süre süre içerisine sıkıştırarak yayınlasa bile etik karşılanmayacağını ifade ediyor.

Diğer yandan doçentlik başvurusu için talep edilen şartlar arasında makale ve sempozyum koşullarını sağlamakla beraber ders verme zorunluluğu da bulunuyor. Oysa Kayaokay’ın bu 2 aylık süre zarfında ne kendi üniversitesinde ne de bir başka yükseköğrenim kurumunda, çalıştığı Munzur Üniversitesi’nin resmi onayını alarak verdiği bir dersin olmadığı tespit edildi.

JÜRİYİ YANILTTI

Görüşlerine başvurduğumuz akademisyenlere göre Kayaokay’ın doçentlik başvurusunu resmi olarak gerçekleştirmesi için doçentlik başvuru şartları arasında yer alan “Eğitim-Öğretim Faaliyetleri” zorunluluğunu yerine getirmesi gerekiyor. Fakat Kayaokay bu zorunlu maddeyi de hiçe sayarak jüriyi yanılttı. Bahsi geçen maddeye göre doçentlik başvurusunda bulunan bir adayın, tamamı “doktora sonrasında” olmak üzere “en az 2 en fazla da 4 puan toplama” şartı bulunuyor. Buna rağmen Üniversitelerarası Kurul, öğrencisi olmayan bölümlerdeki öğretim elemanlarının bu madde bağlamında mağdur olmamaları için yine doktora sonrasında olmak şartıyla “en az iki yıl bir yükseköğrenim kurumunda çalışma” şartını koymuş bulunuyor. Oysa Kayaokay’ın durumu, başvurusunu yaptığı Ekim 2022 tarihi esas alındığında bu şartların hiçbirine uymuyor. Bu nedenle uzmanlar, Kayaokay’a verilen doçent unvanının geri alınıp, jüriye yalan beyanda bulunduğu için hakkında kesinlikle soruşturma açılması gerektiğini ifade ediyor. Yine uzman akademisyenlere göre benzer bir soruşturma da Kayaokay’ın dosyasını koşullar ve nitelik açısında adil ve etik koşullara göre inceleme zorunluluğu bulunan yedi profesöre de açılması gerektiği görüşünde. Akademisyenler, aksi durumda YÖK ve ÜAK’ın saygınlığını yitirerek doçent olan ve olacak kişilere büyük bir haksızlık yapılacağını dile getirdi.

Öte yandan İlyas Kayaokay hakkında daha önce de çalıştığı kurum Munzur Üniversitesi’nde bir kadın öğrenciye tacizde bulunduğu için disiplin soruşturması açılarak kınama cezası verildiği, sonrasında yine bu fiilini devam ettirmesinden ötürü hakkında verilen toplu dilekçelerden ötürü yeni bir soruşturma başlatılarak sonucunda da kamu görevinden çıkarılması talebiyle dosyasının YÖK’e gönderildiği öğrenildi. Şimdi gözler YÖK disiplin kurulunun bu konuda vereceği kararda..

ERCAN TOPAÇ

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR