DİSK, “Geçinmek istiyoruz, Vergide adalet!”

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), vergide adalet için basın açıklaması gerçekleştirdi.

EKONOMİ - 19-10-2023 19:03 376 kez okundu.

DİSK, “Geçinmek istiyoruz, Vergide adalet!”

Dersim’de otogarda düzenlenen açıklamada, “Geçinmek istiyoruz, Vergide adalet!” pankartı açan çalışanlar adına konuşan Mesut Mengeç, vergide adalet için mücadele devam edeceklerini söyledi.

Mengeç, işçiler olarak yüksek enflasyon ve zamlarla her gün yoksullaştıklarını belirterek, “ülkemizde gelir dağılımı hızla bozuluyor. Düşük ücretler yüzünden alım gücümüz düşüyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi adaletsiz vergi sistemi nedeniyle kaşıkla verilen kepçeyle geri alınıyor. Gerçek enflasyonun altında kalan ücret artışları dahi vergilerle geri alınıyor” dedi.

Vergideki adaletsizliklere vurgu yapan Mengeç, “KDV gibi dolaylı vergiler temmuz ayında artırılmıştı. Zenginin de fakirin de işçinin de patronun da aynı oranda ödediği bu vergiler adaletsizdir. bu adaletsizliğe son verilmelidir. Dolaysız vergiler, yani gelirlerimizden alınan veriler de adaletsiz. İşçiler ücretlerini almadan peşin peşin gelir vergisi ödüyor. Üstelik bu gelir vergisinin oranları çok yüksek. Ama iş zenginlere, patronlara gelince sürekli vergi afları çıkıyor. Bu kararname ile bir gecede yandaş şirketlerin vergileri sıfırlanıyor. Bu da yetmiyor, vergi dilimleri bilerek düşük belirleniyor. Bu yüzden ücretiyle geçinen bizler, yıl içerisinde sanki zengin olmuşuz gibi üst vergi dilimlerine giriyoruz. Ocak ayında bin 300 TL vergi ödeyen bir çalışan ekim ayından itibaren 3 bin 500 TL vergi ödüyor. Kaşıkla verilen ücret artışları, kepçeyle geri alınıyor. Oysa yüksek enflasyon dönemlerinde ülkeyi yönetenlerin görevi işçilerin, emekçilerin, emeklilerin alım gücünü korumaktır; gelirde ve vergide adaleti sağlamaktır” diye konuştu.

DİSK’in vergide adaletin sağlanması için yasa teklifi hazırladığını dile getiren Mengeç, “Bu yasa teklifini meclisteki siyasi partilere sundu. Bu yasa acilen meclisten geçmelidir. Konfederasyonumuz DİSK; vergide adalet için işyerlerinden meydanlara bir mücadele süreci başlattı. Geçtiğimiz hafta İzmir’de meydanları dolduran biz işçiler, emekçiler, 21 Ekim'de de İstanbul'da Kartal Meydanı'nda vergide adalet için buluşuyor. Bizlere düşen işyerlerinde ve meydanlarda vergide adalet mücadelesini büyütmektir” şeklinde konuştu.

Mengeç, konfederasyonun taleplerini şöyle sıraladı:

Gelir vergisi ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10'a düşürülmelidir.

Vergi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artırılmalıdır.

Asgari ücret vergi istisnası çalışanlar lehine yeniden düzenlenmelidir.

Patronlara sağlanan 5 puan SGK prim desteği işçilere de sağlanmalıdır.

Çağ dışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışma grubu oluşturuldu

Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için çalışma grubu oluşturuldu

06-03-2024 - EKONOMİ

Elektrik dağıtım şirketlerinin genel müdürü Erbaş oldu

Elektrik dağıtım şirketlerinin genel müdürü Erbaş oldu

16-02-2024 - EKONOMİ