Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
28 NİSAN Pazar 22:57

“Cemal Süreya’nın Treni” gösterimi gerçekleştirildi!

Dersim’in Pülümür ilçesinde devam eden Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi, 2023 etkinlikleri kapsamında “Cemal Süreya’nın Treni” isimli belgeselin gösterimi gerçekleştirildi.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 27-08-2023 11:19

Dersim’in Pülümür ilçesinde Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi, 2023 etkinlikleri kapsamında yönetmenliğini Özer İnal ve Danışmanlığını Handan Öztürk’ün yaptığı “Cemal Süreya’nın Treni” isimli belgeselin gösterimi gerçekleştirildi.

Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi’nde gerçekleştirilen belgesel gösterimi öncesi kısa bir konuşma yapan Danışman Handan Öztürk, “Cemal Süreya, çocukken sizlerin komşusuydu ve buradan çıktığı gecenin travmalarını ileride bütün şiirlerine yansıtarak çok güçlü, çok büyük bir şair olmayı başardı. Cemal Süreya’nın o çocuk döneminde o gece kamyona bindirilip gönderildiği dönemdeki yazdığı dörtlükten yola çıkarak Cemal Süreya’nın geçmişini vermek istedik” dedi.

1938’de yaşananların ardından anlatının değiştiğini belirten Öztürk, “Eskiden çok güzel masallar anlatırdık fakat 1938’den sonra burada artık anlatının karakteri değişti ve acılarımızı anlatmaya başladık. Bu belgesel, esasında acılarla, masallarla ve Cemal Süreya’nın bunlardan nasıl beslendiği ve daha sonra yine hala Pülümür’de çocuk yaşta, gençliğe giren çocukların o Cemal Süreya’nın sanatçı dinamiğini nasıl ifade ettiğini anlatmaya çalıştık” diye konuştu.

CSKBE etkinliklerinin son derece güzel geçtiğini belirten Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, “Etkinlikler hedeflediğimiz şekilde devam ediyor. İlçe halkımız adına son derece önemli olan bu faaliyetlere dışarıdan katılan misafirlerimiz de son derece memnun oluyor ve öyle ayrılıyorlar. Bu etkinliklere emek katan herkese ilçe halkımız adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi, Genel Koordinatörü Ümit Altaş ise, etkinliklerin Kasım ayı sonuna kadar devam edeceğini söyleyerek, “Burada temel amacımız bu etkinlikleri zamana yaymak ve mümkün olduğu kadar da sürekli kılmaktı. 2024 senesinde de bunu bir yıla yaymayı planlıyoruz” dedi.

Devam edecek etkinliklere ilişkin de bilgi veren Altaş, “Herkesi etkinliklerimize bekliyoruz. Gelip hem muhabbetimize ortak olun, hem de katılımızla bizi zenginleştirin” ifadelerini kullandı.

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR