Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
28 NİSAN Pazar 00:34

Emek Partisi’nden “zam” tepkisi!

Emek partisi Dersim İl Örgütü, tarafından düzenlenen açıklamada, son yapılan zamların geri alınması talebi dile getirildi. Açıklamada, emekçilerin sırtındaki vergi yükünün kaldırılması istendi.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 18-07-2023 21:31
Emek Partisi’nden “zam” tepkisi!

Emek Partisi Dersim İl Örgütü, son yapılan zamlara ilişkin Sanat Sokağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Emekçilerin Sırtındaki Vergi Yükü Kaldırılsın! Zamlar Geri Alınsın! İnsanca Yaşayacak Ücret istiyoruz!” pankartının açıldığı açıklamayı il başkanı Ergin Tekin okudu.

Seçimlerden sonra başlayan zam yağmurunun 15 Temmuz gecesi yapılan akaryakıt zamlarıyla emekçilerin başına yağan doluya dönüştüğünü söyleyen Tekin, “Seçimden hemen önce 19-20 TL dolayında olan benzin ve motorinin fiyatı 34 TL dolayına yükselerek yüzde 69 dolayında artmış oldu. Akaryakıta bir gecede yapılan yaklaşık 7 lira zam elbette mazot, LPG ve benzinle sınırlı kalmayacaktır. Bu zam halkın günlük ihtiyaç maddelerine doğrudan yansıyacaktır. Temel tüketim mallarına yapılan zamlar, KDV artışları, katlamalı vergi salmaları ve peşinden gelen bu devasa akaryakıt zammı halkın yoksulluğunu çok daha derinleştirecektir. Asgari ücrete yapılan zam, seçim öncesi üstü tamamlanarak 7 bin 500 liraya yükseltilen emekli aylıklarına, kök aylıkları esas alınarak yapılan yüzde 25 zammın gerçekte zam yapılmamış olması da dikkate alındığında milyonlarca yurttaş aileleriyle birlikte sefalet koşullarına mahkûm edilmiştir” dedi.

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerin telafisi için ek motorlu taşıtlar vergisi alındığını hatırlatan Tekin, “Geçtiğimiz gün, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi için ek motorlu taşıtlar vergisinin bir kereliğe mahsus olmak üzere bu yıl iki katı olarak alınacağını yine hep beraber duyduk. 1999 yılında Özel İletişim Vergisinin de geçici olarak alınacağını söylemişlerdi ancak 24 yıldır özel iletişim vergisi ödüyoruz. Depremler için kullanılacağı söylenen vergilerin “duble yollara” harcanması bir yana bu yıl yaşanan depremlerin ardından toplanan yardımların dahi akıbeti bilinmemektedir. MTV’nin bu yıl bir kez daha alınmasıyla 38,5 milyar liralık bir kaynak oluşturulması bekleniyor. 6 Şubat depremleri sonrası TV programlarında yapılan kampanyalarda taahhüt edilen ancak toplanamayan destek tutarı, motorlu taşıtlar vergisinde ifade edilen 38,5 milyar liraya yakın bir miktardır. Bir kez daha soruyoruz, bu yardımlar nerede?” diye konuştu.

Yapılan zamların arkasının kesilmeyeceğini kaydeden Tekin, “Çünkü iktidar uluslararası sermayeye teşvik ve ülkeyi ucuz emek cenneti olarak pazarlamaktadır. KDV, ÖTV gibi vergi yükleri halkın sırtına yıkılırken patronlara vergi istisnaları, teşvikler, ihale ayrıcalıkları, sermayenin sigorta primi yükünü üstlenme gibi pek çok istisna uygulamalarla sermaye ihya edilmiştir ve edilmektedir. Patronlar karlarını yüzde 300’lere çıkarırken, krizin faturası yine emekçi halka çıkarılmaktadır. Zenginlerden servet vergisi almak yerine, temel tüketim maddelerine getirilen vergi zamlarıyla, iktidar hangi sınıfın tarafında olduğunu bir kez daha göstermiştir” şeklinde konuştu.

DERSİM İÇİN UYDURMA HABERLER YAPILDI

Yakın zamanda çeşitli gazetelerde Dersim’e dair tamamen uydurma haberler yapıldığını dile getiren Emek Partisi İl Başkanı Ergin Tekin, “Enflasyonun ve pahalılığın girmediği şehir olarak lanse edilip, manşetler atıldı. Şurası açık ki, enflasyonun ve pahalılığın girmediği değil tam tersine çıkmadığı, giderek yükseldiği bir kentteyiz. Temel tüketim maddelerinin ücretlerinin yükselişi, barınma sorunu ve konut kiralarındaki devasa artış herkes tarafından bilinmektedir. Hayvancılık ve tarım girdi fiyatlarındaki artıştan dolayı bitme noktasına gelmiş, üretici köylü “Aslı astarından pahalı” diyerek üretimden çekilmektedir. Kentimiz işsizliğin de en yüksek olduğu illerden biridir. Tüm bu nedenlerden dolayı Dersimliler için de yaşam gittikçe zorlaşmaktadır! Bu haberleri yapanlar Dersim’e ve Dersim’deki yaşama yabancıdırlar! Dersimliler de enflasyonun pençesinde her gün iğneden ipliğe gelen zamlara karşı yaşamaya çalışmaktadırlar! Ancak, halkımız bu yükü taşımak zorunda değildir. Yapılan zamların geri alınması, asgari ücret dahil çalışan ücretleri ve emekli aylıkları zamlarının yeniden düzenlenmesi ve insanca yaşanacak çalışma ve ücret koşullarının sağlanması için bulunduğumuz her yerde sesimizi yükseltelim, emek ve demokrasi güçleri olarak, halk güçleri olarak taleplerimizi birleştirerek mücadeleyi büyütelim. Çağrımız açıktır. Mücadele etmedikçe bizi daha fazla yoksulluk ve sefalet bekliyor. Yoksulluğa ve sefalete dur demek için, başta işçiler olmak üzere, üretici köylüsü, küçük esnafı, kamu emekçisi, kadını ve genciyle bir bütün olarak emekçi halkımızı mücadeleye, hayatı durdurmaya çağırıyoruz. Sermaye düzeninin siyasetini yapan AKP iktidarının emekçiler için, halk için adım atması söz konusu bile olmaz, kazanmanın tek yolu birleşmek ve mücadele etmektir” ifadelerini kullandı.

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR