Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
02 MAYIS Perşembe 05:14

Ocağınız batsın!

Dersim’in Pülümür ilçesi Karagöz köyünde krom ocağı kurulması için süreç başlatıldı. Ocağın düşünüldüğü Karagöz köyünün girişinde sırf 10-15 metre çapındaki bir bölgede 6 endemik tür tespit edilmişti.

ÇEVRE
Giriş Tarihi : 02-08-2023 20:45
Ocağınız batsın!

Dersim’in Pülümür ilçesi, Karagöz köyü sınırlarında Dimin Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından krom ocağı (arama-üretim) projesi hazırlandı.

Çevresel Etik Değerlendirmesi Yönetmeliği (ÇED) başvuru dosyası bakanlığa sunulurken süreç de başlatıldı.

Projeye ilişkin yarın saat 14.00’te Pülümür Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi’nde halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilecek.

Dersim’in en bakir ve endemik türler açısından son derece zengin olan Karagöz köyünde yapımı düşünülen projeye ilişkin ciddi tepkiler var.

Henüz detaylı çalışmanın yapılmadığı bölgede çok sayıda endemik tür bulunma olasılığı son derece yüksek. Bu iddiamızı destekleyen en büyük kanıt da Doç. Dr. Mehmet Yavuz Paksoy’un yaptığı kısa süreli araştırmalar.

2023 yılı başında Munzur Üniversitesi Tunceli Meslek Yüksekokulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümünden Doç. Dr. Mehmet Yavuz Paksoy ile yaptığımız röportajda Paksoy, Pülümür ilçesinin endemik türler açısından son derece zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu belirtmişti.

Doç. Dr. Mehmet Yavuz Paksoy, ilçenin zenginliğine vurgu yaparak, “Pülümür İlçesi'nin özellikle dağlık bölgeleri, Ovacık'ın doğusu yani Pülümür'e bakan kısmı zaten Anadolu diyagonalinin en yüksek bölgesi ve endemik bitkilerin de en fazla bulunduğu bölge. Özellikle Karagöz ve Dağbek köyü. Bu civarlar endemizmin yoğun olduğu bir bölge. Karagöz Köyü'nün girişinde, hemen yol kenarında yaklaşık 10-15 metre çapında bir bölgede 6 tane endemik türün bir arada yayılış gösterdiğini tespit ettik. Yine Dağbek de gayet güzel endemik bitkilerin bulunduğu geniş alanlara sahip" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili haberin linki şöyle: https://www.dersimekspres.com/haber/dunyada-sadece-dersimde-var-510.html

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR