Dersim Son Dakika Haber - Dersim Ekspres Gazetesi
HV
25 NİSAN Perşembe 15:09

Sanatçı Maviş Güneşer'den Nuğdeo Tari...

Sanatçı Maviş Güneşer “Endi”, “Helm” ve “Kam Sono” isimli üç şarkının ardından “Nuğdeo Tari” isimli şarkısını yayınladı.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 25-01-2023 17:32
Sanatçı Maviş Güneşer'den Nuğdeo Tari...

Güneşer, “müzik dinleme alışkanlığının hızla değiştiği bu dönemde, şarkıları bir konsept dahilinde toplu olarak bir albümde yayınlamak yerine, dijital mecralarda tekli olarak yayınlamaktayız. Buna göre daha önce yayınladığımız “Endi”, “Helm” ve “Kam Sono” isimli üç şarkının peşi sıra “Nuğdeo Tari” ve ardından “Ma” isimli şarkılar da kısa zaman aralıklarıyla dijital müzik mecralarında dinleyicisiyle buluşacak” dedi.

1998 “Keje”, 2019 “Ax de Vaji” solo albümlerinin ardından aşk, özlem, yalnızlık, pişmanlık temalarının işlendiği “Dılgran” Albümü, söz ve müziği Maviş Güneşer’e ait olan yeni eserler ve Dersim aşk şarkılarından oluşuyor.

“Nuğdeo Tari” isimli eserin linki şöyle:

https://www.youtube.com/watch?v=dx3wiaBKY8M

MAVİŞ GÜNEŞER KİMDİR?

Maviş Güneşer, 1975 yılında Varto’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini babasının memuriyeti dolayısıyla Türkiye'nin çeşitli köylerinde ve illerinde tamamladı.

Müzik kariyerine 1994 yılında İstanbul'da Agıré Jiyan grubuyla başladı. Bu grupla 2 yıl kadar çalıştı, birçok konser ve etkinliğe katıldı.

Sanatçının 1998 yılında yayınladığı Keje isimli ilk solo albümü, söz ve müziği kendisine ait Zazaca eserlerden oluşuyor. Bu albüm, gerek tematik içeriği gerekse müzikal denemeleriyle Maviş Güneşer’in kendini ve kendi müzikal özgünlüğünü bulma yolculuğunda bir arayış albümüdür.

Politik sebeplerden dolayı yurt dışına çıkmak zorunda kalan sanatçı Berlin'de Metin & Kemal Kahraman’ın birkaç albümünde vokalleriyle yer aldı.

2002-2006 yılları arasında Grup Lilith’te yer alan Güneşer, Almanca, Fransızca, Türkçe, Kürtçe, Yidiş ve Zazaca dillerindeki kadın şarkılarından oluşan Göğün Yarısı isimli albümde Zazaca, Kürtçe ve bir de Türkçe olmak üzere üç eseri yorumladı.

Grup Lilith ile birlikte de Avrupa'da birçok konser ve etkinliğe katıldı.

Yönetmen Binevsa Berivan'ın La Mélodie du Petit Cháteau (2005), Ciao Bella Bruxelles (2014), Gardiens (2017) isimli filmlerine ve yönetmen Tülin Dağ'ın Bayrampaşa'da 10 yıl yatan kadın tutukluları konu alan Bir Adım Ötesi (2011) belgesel filmine müzik yaptı.

Sanatçı Dersim'in son 100 yıllık siyasi tarihini ağıtlar üzerinden okuyan dokümanter çalışma Ax de Vaji isimli solo albümünü 2019 yılında yayınladı.

Günümüzde ise Maviş Güneşer ağırlıkta kendi bestelerinden oluşan son çalışması Dılgıran Albümü repertuarını dijital müzik mecralarında tekli/single olarak dinleyicisiyle paylaşmaktadır.

Dersim EkspresDersim Ekspres

YORUMLAR